Парламентът гласува окончателно за новия дълг

Общество
25.02.2015 | 16:35 ч.

Парламентът гласува окончателно ратификацията на новия външен дълг на страната ни от 16 млрд. лева за три години. 159 депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок, ДПС, АБВ, БДЦ и трима независими подкрепиха ратификацията. Против бяха от БСП, "Атака" и един независим депутат. 11 депутати от Патриотичния фронт се въздържаха от гласуване. Това предаде БНР.  Гласуването на първо и на второ четене стана в един ден, като управляващите успяха да убедят АБВ и ДПС да подкрепят предложението.

В последния момент АБВ и ДПС промениха първоначалните си заявки, че ще гласуват "против" и подкрепиха ратификацията. Причината за промяната на позицията им бе, че финансовият министър Владислав Горанов пое ангажимент 4-те млрд. лева, които са предназначени за финансиране на дефицит, да не бъдат вземани, въпреки че има законова възможност затова.

България ще поеме 6 млрд. евро нов външен дълг, а не 8 млрд. евро. За това пое ангажимент финансовият министър Владислав Горанов. Той обясниче 6-те млрд. евро са необходими за рефинансиране на стари дългове, но останалите 2 млрд. евро са  за покриване на дефицит. Финансовият министър обясни, че числото 8 млрд. евро е максимално възможният лимит  в договорите с банките - посредници и не е задължително да бъде поета цялата сума.

"Аз вярвам в реформаторския капацитет на това правителство и поемам ангажимент, че поне 2 млрд. от този разчет, който сме направили като сбор от падежите плюс планирания дефицит няма да се налага да бъдат ползвани и 2 млрд. е минимумът от това, което няма да се ползва от лимита по рамкова програма за поемането на дългове", каза Горанов.

По-рано днес министърът заяви, че ако няма дефицит в бюджета, няма да има възможност земеделският министър да се хвали, че се е разплатил със земеделските производители. С този аргумент финансовият министър обърна внимание от необходимостта да се трупат нови дефицити. Около 12 милиарда лева от дълга, който е необходим за три години, са за рефинансиране на стари задължения. Останалите четири милиарда лева обаче са за финансиране на дефицитите в тези три години. Самият Горанов е против държавата да харчи повече, отколкото събира.
"Не може земеделският министър да се хвали, че е раздал на краставичарите 35 милиона в отчета за правителството, а финансовият министър да се хвали, че е предложил 16 милиарда дълг, не е справедливо. Защо финансовият министър трябва винаги да е лош? Държавните разходи, които се управляват не от финансовия министър, колеги, а от отделните министри, които обикновено се хвалят с коледни добавки, с великденски добавки, земеделски субсидии, развитие на висшето образование, средното образование, здравеопазването. Българското общество е едно посткомунистическо общество, което преди 25 години разчиташе сто процента на държавата, 25 години по-късно ние да го караме да разчита на 35 процента от нея, толкова е делът на преразпределение. Не можем лесно това общество да го привикнем от едната крайност към другата", коментира Горанов. Той представи подробно в много технически детайли състоянието на фискалния резерв. След като от него се извадят блокираните по пера средства, като парите в Сребърния фонд и така наречените "ядрени фондове", както и депозираните средства в една банка като ликвидна подкрепа, към средата на февруари оперативните средства на правителството са малко над 500 милиона лева, въпреки че в резерва има повече от осем милиарда.

"Държава с 31 милиарда бюджет се оказва на 19-и февруари с половин милиард разполагаем ресурс. Това е проблем. Проблем, за който ние знаехме още в края на миналата година. Още в края на миналата година в мотивите на закона, който внесохме с искането към вас да разрешите да сключим мостови заем с банки, след което да преминем към емисия на облигации на международните пазари, в мотивите тогава и в мандатното писмо, което се намира в деловодството на българското Народно събрание, сме записали какво ще се случи през февруари 2015-а година", каза финансовият министър.
Владислав Горанов направи и коментар за протестите около парламента като се обърна към опозицията с думите:
"Колеги, упреквахте ме, че не ви обяснявам, сега ме упреквате, че ви обяснявам. Проявете търпение и на тези отвънка им купете по един сандвич, имаме време да си свършим работата".

Преди гласуването лидерът на Патриотичния фронт Валери Симеонов заяви, че партията ще гласува против ратификацията на договорите с банките: "Защо липсват каквито и да е било действия за наказание  на виновните за кризата в КТБ, ощетили държавния бюджет с 3,4 млрд. лв., както и за връщането на тези пари в бюджета? Ще се търси ли отговорност на виновните предишни правителства и длъжностни лица за тежащия на плещите на данъкоплатците вътрешен и външни дългове? На тези и много други въпроси за първите три месеца управление на правителството, за съжаление, не можем да дадем отговор и ние. По тази причина ПГ на Патриотичния фронт взе решение да не подкрепи законопроекта и призовава управляваща коалиция да обърне сериозно внимание на постигането на обществена подкрепа и политическо съгласие по всички значими за българския народ въпроси".

Симеонов заяви, че патриотите не подлагат на съмнение стабилността на правителството. В реплика към него съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев заяви:

"Изцяло споделям аргументите и разсъжденията на г-н Симеонов. Това, което обаче категорично не споделям, е политическият извод, който следва от тези аргументи. Както и да приключи това гласуване, почти никой в тази зала вече няма съмнение от полезността, а от голяма степен и от необходимостта от предложените от министър Горанов мерки. Големият дефицит на неговото предложение е липсата на обсъждане и прибързаното внасяне в парламента, липсата на диалог в мнозинството и в опозицията, тъй като говорим за 30-годишен хоризонт, беше макар със закъснение преодоляно от искреното и прецизно изказване на финансовия министър днес и от провежданите през цялата седмица консултации".

Реформаторите подкрепиха правителството. При първото гласуване на ратификацията Радан Кънев от Реформаторския блок гласува "против", заради съмненията, които предизвика новия дълг, но на второ четене също подкрепи текстовете: "Остана сериозно съмнение, че сме били свидетели на маньовър за подмяна на парламентарното мнозинство. Множество изказвания от средите на ГЕРБ не криеха намерението чрез това гласуване Патротичният фронт да бъде изваден от мнозинството, може би и АБВ. Видяхте, че АБВ по един доста странен начин взеха завоя в последния момент, а п

Коментирай

тото
25.02.2015 | 21:30 ч.
Сега не гласуваха за ратифициране на дълга . Гласуваха за ратифициране на договора с банките които ще търгуват български облигации. ЗА ДЪЛГА ЩЕ СЕ ГЛАСУВА ПО КЪСНО и то конкретно за всяка сума...... много е лесно да се заблуждават незнаещите но не е почтено !