От РЗИ - Плевен настояват за актуална информация за завърналите се от чужбина

COVID-19
30.03.2020 | 15:25 ч.

Директорът на плевенската РЗИ д-р Атанас Гарев информира по време на днешното заседание на областния оперативен щаб, ръководен от областния управител Мирослав Петров, че в Здравната инспекция не се получава актуална информация от кметовете на малките населени места от община Плевен за хора, върнали се от чужбина. Той отбеляза, че мониторирането на този поток е изключително важно, и настоя плевенският общински щаб отново да разпрати бланките и указанията до кметовете с настояване за подаване на необходимата информация към РЗИ.

От днес РЗИ стартира целеви проверки на жп и автогари на територията на област Плевен във връзка със спазване на хигиенните условия. 

За спазване на указанията и алгоритъма призова и директорът на плевенската УМАБЛ – Плевен доц. Луканов. По думите му трябва да се избягва излишното транспортиране на болни, което предполага излагане на повече хора на риск от заразяване. В изказването си доц. Луканов акцентира и върху значимостта на снемане на щателна анамнеза на болните, за да се предприемат необходимите действия с цел оптимална ефективност в конкретния случай.

Според думите на проф. Славчо Томов, ректор на МУ – Плевен, остава още малко довършителна работа по PCR лабораторията  и тя ще заработи в края на настоящата или най-късно в началото на идната седмица. Той призова гражданите да носят маски при всяко излизане от къщи, защото в условия на епидемиологичната обстановка, в която се намираме това е отговорност най-вече към здравето на околните.

Доброволческата кампания до момента е набрала около 100 желаещи да помогнат, информира доц. Луканов. Хората бива включвани поетапно в различни дейности с оглед конкретните нужди, тяхната квалификация и умения.

 
Печатни издания

 

 

 

Най-четени

 

 

 

 

Виц на деня

Един изял ябълката 

и всички сме изгонени от Рая.

Друг изял прилеп

и сега всички си седим вкъщи.

Айде по- внимателно какво ядете, а?!

АРХИВ | изберете две дати