​От ГДБОП неутрализираха престъпна група за трафик на жени – вижте какво иззеха от три адреса в Плевен

Крими
19.03.2020 | 09:48 ч.

Групата, занимавала се с трафик на жени с цел сексуална експлоатация на територията на Гърция, е неутрализирана на 12 март 2020 г.. Специализираната полицейска операция е осъществена от служители на ГДБОП и колегите им от териториалния сектор на дирекцията  за района на Плевен и Ловеч,  под ръководството и надзора на Специализираната прокуратура.
В хода на операцията на три адреса в Плевен и един в София, както и от банкови сейфове, ползвани от участниците, са иззети документи, свързани с престъпната дейност, компютърни конфигурации, мобилни телефони, над 320 хил. лв. в различна валута (50 хил. евро, 40 хил. долара, 170 хил. лв.), около 1 кг златни накити и други доказателства. Иззети са и 4 луксозни автомобила.
Според първоначалните данни участниците в групата набирали и склонявали жени от България да проституират в Гърция,транспортирали ги до там и контролирали дейността им на място. 
Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност петимата  участници  в престъпната схема Определени са им мерки за неотклонение „парична гаранция“ в размер на по 20 000 лева. На единия от тях, който трайно е пребивавал в Гърция, е наложена забрана да напуска страната.