От днес шивашката фирма „Мизия“ възстановява работа

COVID-19
14.05.2020 | 09:54 ч.

Шивашката фирма „Мизия“ възстановява работа от днес. Тя беше затворена заради огнище на заразени от коронавирус.

Припомняме, че първият случай датираше от 18 април, когато беше открита работничка, на 40 години, с положителна проба за инфекцията. Контактните лица в семейството са изследвани веднага. Цехът, в който е работила, е от 100 души, които е трябвало да бъдат разделени на групи, за целите на изследването. От най-близките до нея лица са били установени първоначално 4 положителни. Двама от тях са имали контакти с почти всички от персонала. Изследвани са общо 155 души, от тях 58 са дали положителен резултат за коронавирус

Заразените са насочени под карантина в домовете си. Изследвани са и техните контактни лица. 167 са били те в самите им семейства, от които 36 са се оказали положителни. Това изясни д-р Ирена Петрова, главен инспектор в Регионалната здравна инспекция в Плевен, пред БНР.

Ръководството на фабриката бързо реагира и я затвори от 21 април до 13 май. По този начин работниците са се самоизолирали по домовете. Според д-р Ирена Петрова "дори някой да е останал неизследван за този период от време, той трябва да е изчистил вируса". Важно е, че от установените вирусоносители само 5-6 лица са били със симптоми, които налагат хоспитализация.

На всички работнички са издадени предписания за карантина, на положителните за 28 дни, на останалите, които са с отрицателен резултат, за 14 дни.

Тези с 28-дневната карантина ще бъдат допускани на работа само след отрицателен резултат.

Във фирмата са взети противоепидемични мерки за предотвратяване на нова зараза с коронавирус. Извършена е пълна дезинфекция. Няма да се допускат хора с температура. Най-важното е социалната дистанция. Смените започват през половин час работа, за да се избегне струпване на хора. В предприятието се допускат само лица с маски. Дотам трябва да са стигнали с ръкавици, като те се свалят на входа и се дезинфекцират ръцете. Трябва да се следи и за правилното обеззаразяване на помещенията 4 пъти през деня.

Няма да работят местата наоколо, на които биха се създали условия за събиране на повече хора без предпазни средства – кафеавтомати, магазини и т.н. Почивките ще са на двора под контрол на началник-цеховете, при съблюдаване на дистанция, храната ще се носи от вкъщи.

Най-вероятно ще продължи контролът от РЗИ, отбеляза д-р Ирена Петрова, но е много важно самосъзнанието и вътрешният контрол.