Орден „Св. Св. Кирил и Методий” за плевенчанин

Общество
13.05.2015 | 12:49 ч.

С решение от днес Министерският съвет предлага на Президента на Република България да удостои с орден „Св. Св. Кирил и Методий” петима дейци на културата. Един от тях е известният цирков артист Александър Балкански, който е роден в Плевен.

Александър Балкански е един от най-изтъкнатите циркови артисти, автор и изпълнител е на уникални номера и трикове, представени в целия свят. Роден е на 8 август 1942 г. в Плевен. Професионалния си дебют на манеж, където остава цели 57 години, прави едва 9-годишен. Удостоен е с лауреатското звание „Универсален артист“, което означава, че е от малцината, които владеят пет от седемте циркови жанрове до съвършенство. През 2000 г., заедно със синовете си Александър и Николай, основава цирк „Балкански“.

За награждаване с орден „Св. Св. Кирил и Методий” - огърлие, за изключително големите им заслуги към България в областта на културата и изкуството са предложени още проф. Георги Чапкънов, проф. Неделчо Милев, Николай Дойнов и Иван Цонев, който е един от най-значимите творци на българското операторско майсторство.

 
Печатни издания

 

 

Най-четени

 

 

 

 

Виц на деня

- Къде си, цял ден те търся, не мога да те намеря?!!

- Ееее, шефе, добър работник трудно се намира!!!

 

АРХИВ | изберете две дати