Операция "Плюшено мече" за 12-и път!

Общество
11.11.2019 | 17:10 ч.

Стани Дядо Коледа за дете в неравностойно положение! С този призив за 12-а поредна година на територията на цялата страна стартира операция „Плюшено мече“ - най-мащабната коледна кампания за сбъдване на детски мечти на деца и младежи в неравностойно положение в България. Част от инициативата за пореден път са и детски и социални заведения и на територията на област Плевен.

Тази година благодарение на „Плюшено мече“ Коледата ще зарадва с подаръци деца и младежи в 15 детски градини и домове в общините Плевен, Пордим, Червен бряг и Долни Дъбник. За Плевен подаръци за празника по линия на операцията ще бъдат осигурени за петте центъра за настаняване от семеен тип, двата центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания, Дом "Майка и дете", ДГ „Надежда“ и Защитеното жилище за лица с умствена изостаналост. В списъка на Дядо Коледа са още: Защитеното жилище за лица с умствена изостаналост - гр. Червен бряг, Центърът за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания - гр. Червен бряг, Комплексът за социални услуги в Пордим, Център за настаняване от семеен тип „Св. Иван Рилски“ - с. Садовец, и ЦСОП „Леда Милева“ - гр. Долни Дъбник.

Според условията на организаторите на „Плюшено мече“ всеки с добро сърце и желание може да се включи с подарък в кампанията, като изискването е коледните дарове да бъдат нови /изключения се правят само ако е изрично упоменато в скоби до подаръка/, да бъдат празнично опаковани и надписани с име на институцията, град, прякор на детето, пол и възраст. Справка за това кое дете и институция от какво има нужда може да се направи на интернет страницата на кампанията на адрес:

https://plushenomeche.org/bg/%d0%b3%d0%bb%d0%b0%d0%b2%d0%bd%d0%b0/.

На страницата на „Плюшено мече“ са описани подробно стъпките как може да се направи дарение. Подаръците са персонални - за всяко дете, и такива в графа „Основни нужди“. От инструкциите става ясно, че всеки един дарител може да сложи и допълнителни неща към подаръка, ако те са безопасни за детето и са съгласувани с възрастта и пола му. Всички подаръци трябва да са на посочените адреси най-късно на 9 декември, което означава, че ако се изпращат по куриер - трябва да бъдат изпратени до 7 декември. Ако се носят лично - може да го занесете и на 09.12., но не по-късно от тази дата. Нито едно дете не остава без подарък! Ако до посочените дати не се намери дарител за конкретно дете - се пуска извънреден списък и в рамките на 5 дни се намира дарител. Подаръците ще се раздават в периода 14-24 декември, като всеки дарител е добре дошъл и може да се включи лично в раздаването по места.

Преди 12 години операция „Плюшено мече“ започна като гражданска доброволческа инициатива с подаръци за 40 деца от един дом, а днес вече става дума за сдружение в обществена полза, което връща Коледата на 8000 хлапета всяка година. От началото до днес, благодарение на повече от 20 000 дарители годишно и екип от 250 доброволци в цялата страна са раздадени 70 000 персонални нови подаръка, които отговарят на точните желания на деца и младежи, лишени от родителски грижи, от социално слаби семейства, с увреждания и в риск. За да направи живота им малко по-лесен и през останалата част на годината, кампанията също така набавя храна, дрехи, материали, пособия, техника, специализирано оборудване и нужди от първа необходимост. От няколко години включва в списъците и възрастни хора с умствени увреждания, защото те носят душата на дете.