Окръжната прокуратура в Плевен предаде на съд мъж за извършени пет престъпления

Крими
01.12.2019 | 16:42 ч.

Плевенската окръжна прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу мъж за извършени пет престъпни деяния – изнудване и принуда на едно лице, трафик на друго лице, което използвал за принудителен труд, държейки го в принудително подчинение; причиняване на телесна повреда, опит за принуда и закана с убийство.

Обвиняемият демонстрирал агресивност, чувство за безнаказаност и безцеремонно поведение към граждани и към институциите, като разрешавал възникналите проблеми чрез използване на физическа сила, заплахи и психологически тормоз, поясниха от прокуратурата.

Според обвинителния акт на 08.09.2017 г. в Общинска служба по земеделие към Община Долна Митрополия било проведено събрание за стопанската 2017-2018 година, на което по реда на чл. 37в, ал. 2 от ЗСПЗЗ били разпределени поземлените имоти за ползване от земеделските производители. По силата на споразумението имот с площ 19.076 дка бил разпределен за стопанисване от дружество на О. И. Недоволен от това, обвиняемият започнал чрез саморазправа да изнудва О. И. да му предостави имота, а по-късно и да принуди него и сина му Т. И. да оттеглят жалбите си в прокуратурата. Освен отправянето на заплахи за убийство обвиняемият повредил комбайн, собственост на дружеството.

Пострадалият И. С. бил нает от обвиняемия за извършване на трудова дейност и грижа за животните му. В началото отношението към него било добро, но от 2015 г. обвиняемият, за да го държи в подчинение, започнал да проявява физическа и психическа агресия, да му нанася побои и телесни увреждания, превърнал го в обект на непрестанни обиди и на публично унижаване, като бил подложен на изключително тежка ежедневна трудова експлоатация и бой, водещи до пълното му изтощение. И. С. се намирал в безизходица, което станало причина два пъти да се опитва да сложи край на живота си. Направил и няколко опита да избяга, но обвиняемият го последвал и връщал в стопанството. Като наказание за бягството бил поставен и държан в робско и унизително положение и настанен да спи в един от боксовете за коне, в конюшнята, където съжителствал с малко диво прасе. На 24.07.2018 г., във връзка с досъдебно производство, било извършено претърсване и изземване на адрес на стопанството, при което пострадалият бил намерен в конюшнята да живее в изключително лоши условия, а той започнал да се моли на полицая да го спаси от обвиняемия.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

 

 
Печатни издания

 

 

Най-четени

 

 

 

 

Виц на деня

- Може да е умна,

пък да не го показва?

- А може да е тъпа

и да не го крие!

АРХИВ | изберете две дати