Огнян ЛЕТОВ, художествен ръководител на състав „Нашенчета“ към Центъра за работа за деца: Танцьорът да не се мята като пазарска чанта на сцената

Култура
01.10.2019 | 18:18 ч.

За поредна година танцовият състав „Нашенчета“ към Центъра за работа с деца в Плевен гостува във Франция. Този път нашите танцьори участваха в празника, посветен на Св. Патрик, в град Блен, Западна Франция. Седем концерта са изнесли нашите млади танцьори пред различна публика в града и региона. Винаги за този празник организаторите канят по три състава от различни страни. Този път освен „Нашенчета“ участие са взели и представители на Ирландия и Хаити.

Ето какво сподели Огнян Летов – ръководител на състава.

- Ние за пети път участваме на този празник. На три-четири години организаторите ни канят, явно много са ни харесали. Това е един голям празник за едно такова малко градче като Блен, което наброява 10 хиляди жители. Организаторите обаче си позволяват да го направят в рамките на четири дни и гостите, и местните групи представят своята програма не само на официалната сцена, но и на различни места. Концертната им зала е огромна, със седемстотин места. През всичките дни на празника залата беше пълна с народ.

Блен е едно малко градче, но прекрасно. По-високи сгради от два етажа не можеш да видиш. Направили са така живота и са го уредили да им е приятно и да им доставя удоволствие.

Откриването на празника става с няколкочасово дефиле на участниците, които преминават през целия град, и това е едно веселие, един спектакъл, който привлича много народ, а атракциите при дефилирането нямат край.

Най-атрактивната част е може би последната вечер, когато извън града се прави много пищна заря. Изнасят маси и пейки, където се разполагат хората, и се събират може би над три хиляди души.

- Харесаха ли нашите ритми, играта ни, представянето?

- Цялата програма на празника е богата и не можеш да обхванеш всичко. Имахме седем изяви, но една от най-впечатляващите беше, когато бяхме в катедралата „Св. Патрик“ и нашият корепетитор Венци Петров засвири с акордеона си в църквата български фолклорни мелодии, публиката го аплодира много горещо, направо беше съвършено.

- Вие сте утвърден състав и от години младите хора проявяват интерес да участват в „Нашенчета“. За новия творчески сезон какъв е интересът?

- Всяка година в началото имаме по сто души, които оформят състава. В три възрастови групи сме. Най-малките са от 6-7-годишни; по-големите са дванайсетгодишни; най-големите са до дванайсети клас. Всяка година отпадат по няколко души, които вече са завършили средното си образование, а на тяхно място идват нови кандидати. Тази пролет напуснаха пет момчета, които завършиха дванайсети клас. Естествено, прави се подбор, има движение на кадрите. В програмата основното е да ги научим да танцуват, да усвоят репертоара и да опознаят по-задълбочено нашия фолклор и, естествено - да го заобичат. Нашите корепетитори Жечко Ангелов и Венци Петров помагат в тази работа. Децата на практика тука порастват и завършват едно „гимназиално“ обучение. Целта ни е да ги научим да играят правилно, да имат поведение на артисти, да не се мятат на сцената като пазарски чанти. „Нашенчета“, освен че запознава младите хора с фолклорното изкуство, тя е школа и за възпитание, за ред и дисциплина, за постигане на високи критерии. Много от нашите деца, след като завършат образованието си, поемат по своя път. Но уроците в школата не се забравят. Една част продължават да се занимават с танци и музика, други завършват за лекари, трети стават юристи. От години следя развитието им и знам, че само една малка част от нашите ученици нямат висше образование. Мисля, че и ние имаме принос за тяхното израстване.

Димитър СТОЙКОВ

 
Печатни издания
Най-четени

 

 

 

 

Виц на деня

Жена в лондонското такси към шофьора: - Към Ватерло! - Гарата ли? -Ми то, за битката съм малко позакъсняла...!

АРХИВ | изберете две дати