Обвързващите оферти за АЕЦ "Белене" ще се подават след смекчаване на противоепидемичните мерки

Бизнес
20.05.2020 | 09:21 ч.

Не е спирала комуникацията с потенциалните инвеститори в проекта АЕЦ "Белене", в момента тече процедура за избор на стратегически инвеститор за строителството на централата. В условията на пандемия разговорите са предимно по телефона. Подписани са споразумения за конфиденциалност с 5-те участника. Това съобщи пред bTV министърът на енергетиката Теменужка Петкова преди дни. Изпратен е информационен меморандум на всички тези компании и евентуално следващата седмица ще бъде проведен телеконферентен разговор, за да се уточнят следващите стъпки.

Срокът за изготвяне на обвързваща оферта за строителството на АЕЦ „Белене“ ще започне да тече в момента, в който бъде осигурен физически достъп на кандидатите до информационната стая  в НЕК, с книжата на проекта. В нея са обособени 4 работни места. Достъпът до нея на потенциалните инвеститори, за изготвяне на анализите и предложенията на компаниите, обаче ще бъде осигурен, след като падне карантината за престой на чужди и български граждани, идващи от чужбина, уточни Петкова.

Според нея атомната енергетика има бъдеще предвид политиката на ЕС по отношение борбата с климатичните промени и стремежа към нулеви емисии 2050 г.

Потенциалните кандидати за строителството на АЕЦ „Белене”, чиито оферти бяха забавени поради извънредното положение, са руската компания Росатом, китайската CNNC, корейската Hydro&Nuclear Power Co, френската компания Framatome, както и американската General Electric.

 

Още по темата

Коментирай