Общински център за извънучилищни дейности в село Байкал участва в Европейския фестивал “Наука на сцената” в Португалия

Общество
13.11.2019 | 14:05 ч.

От 31 октомври до 3 ноември 2019 г. в град Кашкаиш, Португалия, под патронажа на Тибор Навраич – еврокомисар по образованието, културата, младежта и спорта, се проведе XI европейски фестивал „Наука на сцената 2019“. Участваха повече от 450 делегати от 30 държави, които представиха и обмениха помежду си иновативни образователни подходи под формата на работилници и лекции.

България бе представена от делегация от 9 учители, определени на националното издание на конкурса, което по традиция се провежда в Севлиево от национален организационен комитет „Наука на сцената“ с основен организатор Съюза на физиците. Ръководители на делегацията бяха проф. дфн Ана Георгиева и д-р Лилия Атанасова.

Общинският център за извънучилищни дейности и занимания по интереси (ОЦИДЗИ) - с. Байкал, община Долна Митрополия, се представи с „Планетариум в класната стая“ на Иво Джокин, ръководител ОЦИДЗИ. Това е проект, който интегрира природните науки физика и астрономия, екология, изкуства с информационно-комуникационни технологии. Предназначен е за ученици от всички възрастови групи и деца от детски градини. По интересен и забавен начин учениците се запознават със съзвездията и как да намират Полярната звезда, а от там и посоката север с помощта на мобилен телефон и сламка, да извършват реални научни експерименти и наблюдения с таблет или смартфон и данните да се съпоставят с истински такива на сателити на орбита около Земята – програмата GLOBE на NASA. Също така с помощта на мобилни приложения децата могат да научат повече за видовете птици и техните песни, като използват добавена реалност (Augmented Reality), да си направят модели на светещи съзвездия.

Българските учители се представиха отлично и предизвикаха истински интерес от страна на останалите си колеги. На сцената на този важен форум бе изказана благодарност за дейностите на ОЦИДЗИ и на всички, които работят в България, във връзка с честването на 100 години Международен астрономически съюз от координатора Хорхе Гонзалес, Лайденски университет.

Общинският център получи предложение за съвместен проект с Швеция и Испания в областта на астрономията с работни теми изучаване на съзвездията и живот на Марс.

 

 

 

 

 
Печатни издания

 

 

Най-четени

 

 

 

 

Виц на деня

- Къде си, цял ден те търся, не мога да те намеря?!!

- Ееее, шефе, добър работник трудно се намира!!!

 

АРХИВ | изберете две дати