Няма регистрирани нови огнища на АЧС в Плевенски регион

Общество
08.08.2019 | 18:00 ч.

През последните 7 дни в Плевенска област няма регистрирани нови огнища на африканска чума по свинете /АЧС/. В ОДБХ са постъпили два сигнала за умрели диви прасета. Едното е намерено в землището на село Байкал, другото – в землището на село Въбел. Подаден е и един сигнал за умряло домашно прасе в град Славяново. Веднага са взети проби от мъртвите животни и са изпратени за изследване. До момента няма положителни резултати в нито един от тези случаи. Екипите на ОДБХ са направили дезинфекции в установените огнища на АЧС в региона. Засега се наблюдава тенденция на спиране на разпространението на заразната болест в Плевенска област, съобщи днес директорът на ОДБХ – Плевен, д-р Иван Йорданов на поредното заседание на Областната епизоотична комисия.

От утре, 9 август, започват проверки за доброволното клане на прасетата в задния двор в селищата, които попадат в 20-километровите зони около двата промишлени свинекомплекса в Плевенска област. При констатирано неизпълнение на заповедта за доброволно унищожаване на животните проверяващите екипи ще издават предписания с определен срок за изпълнение. Ако предписанието не бъде изпълнено от стопанина, ще му бъде съставен акт за административно нарушение.

Д-р Йорданов предложи на комисията да задължи кметовете на населените места в двете 20-километрови зони да подготвят заверени списъци на стопаните, които са изпълнили заповедта на областния управител и сами са си заклали домашните прасета. Тези списъци да послужат по-късно за насочване на определените от правителството средства за подпомагане на стопаните, които доброволно са унищожили прасетата си.

 

 
Печатни издания
Най-четени

 

 

 

 

Виц на деня

Жена в лондонското такси към шофьора: - Към Ватерло! - Гарата ли? -Ми то, за битката съм малко позакъсняла...!

АРХИВ | изберете две дати