Новият султан на Оман - оксфордски възпитаник и голям футболен запалянко

Свят
11.01.2020 | 23:35 ч.

(ВИДЕО)

Новият султан на Оман, Хейсам бин Тарик Ал Саид, обеща да продължи миролюбивата политика на своя предшественик - покойния султан Кабус, който ръководи Оман в продължение на половин век, съобщава оманският вестник Ar-Ruiya, цитиран от РИА Новости.

Султанът на Оман почина в петък вечер на 79-годишна възраст и бе погребан с най-високите държавни почести на траурна церемония в събота сутринта. От 2015 г. султан Кабус страдаше от рак и се лекуваше в страната и чужбина. Съветът на управляващото семейство на султаната избра за свой наследник 65-годишния братовчед на султан Кабус бин Саид  - Хейсам, който дотогава беше министър на наследството и културата.

Според публикацията по време на клетвата новият султан е потвърдил намерението си „да продължи напред по благородния начин на султан Кабус бин Саид в развитието и напредъка на султаната“.

 

Кой е новият султан на Оман?

 

Хейсам бин Тарик Ал Саид е роден на 13 октомври 1954 г в Мускат. Член е на кралското семейство Ал Саид Омани. Възпитаник е на Оксфордскя университет, където през 1979 г. завършва международни отношения и политически науки. В началото на 80-те става първи председател на Оманската футболна асоциация и е известен като голям спортен запалянко. От 1986 до 1994 г. е заместник-секретар на Министерството на външните работи на Оман, след което е назначен за генерален секретар на външното министерство и остава на този пост до 2002 г. В средата на 90-те години е министър на наследството и културата. В момента е председател на комисията, отговаряща за програмата за икономическо развитие на страната „Оман 2040 ″,  почетен председател на Оманската асоциация на хората с увреждания и почетен президент на Омано-японската асоциация за приятелство.

Обикновено той  е представлявал султана на Оман в чужбина.

По време на управлението на султан Кабуос, Оман винаги провеждаше балансирана политика и поддържаше добри отношения с всички страни от арабския свят и Иран, опитвайки се да използва своя неутралитет за разрешаване на конфликти, по-специално между Саудитска Арабия и бунтовниците хусити, завзели властта в Йемен.

По време на клетвата новият султан обеща да продължи политиката на своя предшественик.

Според вестник Die Zeit името на новия султан, очевидно, е било посочено от починалия султан в запечатано писмо, което беше открито в събота в присъствието на членове на управляващото семейство.

Телевизионният канал Aljazeera, позовавайки се на държавната телевизия на султаната, заяви, че членовете на управляващото семейство са отворили писмо от починалия султан Кабус, в което той назовава своя наследник.

Че името на новия султан на Оман е  Хайтам бин Тарик ал Саид потвърди в Twitter и пресслужбата на правителството на Оман.

Според Оманската конституция управляващото семейство трябва да назначи приемник в рамките на три дни след освобождаването на трона. Султанът трябва да е член на кралското семейство, мюсюлманин, „зрял, рационален и законен син на родители  мюсюлмани от Оман“.

Новият владетел на Оман, подобно на починалия султан Кабус, няма деца.