Новият футболен сезон в елита може да не започне по план

Спорт
10.07.2020 | 12:43 ч.

Медицинската комисия към БФС е отправила препоръка до Изпълкома за отлагане старта на новия сезон по футбол 2020/2021 в родния елит, който бе планиран да започне на 24 юли - петък.

Причината за това е увеличеният брой заразени с коронавирус футболисти в отборите, съобщи gong.bg.

Редица родни клубове вече обявиха серия положителни тестове на свои играчи. Със заразени футболисти са пловдивските "Локомотив" и "Ботев" и русенският "Дунав", а преди това положителни имаше в ЦСКА, "Царско село", "Черно море", "Славия", "Етър".

Положението във Втора лига също не е цветущо, след като в "Локомотив" (Горна Оряховица) и "Миньор" (Перник) има множество зразени, а към тях вчера се присъедини и "Септември" (София), който също обяви положителна проба.

Затова се очаква до няколко дни БФС да се събере на извънредно заседание и да гласува за отлагане, тъй като само то може да вземе такова решение. Това означава, че новият сезон ще започне с една или две седмици по-късно.

Според медицинската комисия първенството трябва да тръгне на 31 юли или 7 август, като по-вероятно е да бъде избрана втората дата.

Писмото с препоръката е било изпратено и до Министерството на младежта и спорта. Възможно е на заседанието на Изпълкома да бъде обсъден и вариант за промяна на формата и преминаване към 16 отбора без плейофи.