Нови протести на жълтите жилетки във Франция

Свят
08.09.2019 | 13:47 ч.

Френската полиция се сблъска с антиправителствени протестиращи в събота, които искат да вкарат нова инерция в демонстрации, призоваващи за социална справедливост и срещу президента Еманюел Макрон, съобщават АФП и "Франс 24". Така нареченото движение "Жълти жилетки" намалиха протестите си през лятото, но лидерите му се надяват на подкрепа нова вълна от протести в цялата страна, когато правителството започва реформа на пенсионната система на Франция.

 

Властите в южния град Монпелие съобщиха, че около 2000 души са в центъра на града - организаторите определят броя до 5000, коментира news.bg.  По време на сблъсъците полицията стреля със сълзотворен газ, за ​​да се опитат да разпръснат тълпата, която запали полицейски автомобил. Няколко витрини на магазини са счупени, а полицията заявява, че са задържани седем души. Представителите на региона обясняват, че в насилието са участвали около 500 души.

 

Организаторите на протестите призоваха за мащабен протест в Монпелие, а по-малки митинги са проведени в други градове на Франция, включително Париж, Марсилия, Руан, Лил, Страсбург, Дижон и Тулуза. За сблъсъци се съобщава в северния град Руан, където участват около 500 демонстранти. Полицията е арестувала 26 души и са предупредени 111. Прозорците на магазини в града са разбити. Полицията допълва, че 650 души са протестирали в Лил, организаторите съобщават 1500, там протестите са мирни.

 

"Всички сме заедно, искаме правителството драстично да промени политиките си ... и радикална промяна може да настъпи едва когато това правителство подаде оставка", коментира Александър Чантри, организатор на жълтите жилетки в Лил. Полицията обяснява, че около 800 души са протестирали в Париж, където властите поддържат забрана на протести на Шанз-Елизе, където имаше големи сблъсъци и големи разрушения по време на минали протести.

 
Печатни издания

 

Най-четени

 

 

 

 

Виц на деня

Случаят Хари - Меган

за пореден път ни убеждава,

че дори да те е родила принцеса,

правиш туй, което ти казва жена ти

 
АРХИВ | изберете две дати