Нови 30 положитени проби за коронавирус в страната за денонощието

COVID-19
09.04.2020 | 08:15 ч.

611 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас. Броят на починалите е 24, а 48 са излекуваните.

30 са последните положителни проби. Те са констатирани в София (18 случая), Кюстендил (4 случая), Смолян (2 случая), Сливен (2 случая), Стара Загора (1 случай), Пазарджик (1 случай), Пловдив (1 случай) и Добрич (1 случай).

233 са лицата с потвърден COVID-19, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия, като 27 от тях са в интензивни структури.

От всички 611 диагностицирани – 341 (56%) са мъже и 270 (44%) жени.

Най-възрастният пациент е на 90 години, а най-малкият – на 1 година.

Общият брой на потвърдените случаи на COVID-19 при лица-медицински служители е 33 души.

"В света отношението към имунитета след заразяване не е еднозначно и не се говори за натрупване на имунитет. Тактиката е задържане яростта на болеста, до намиране на лечение", обясни началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

"Завърши проучването на полицейските случаи - 1016 проби са направени. Средната им възраст е 37 години. 1007 са с отрицателен резултат, 2 души са с пресни антитела от инфекцията и 7 са положителни - те са имали среща с вируса, без симптоми и вече имат антитела. Един човек се оказва, че има симптоми, но е с отрицателен тест. Това значи, че поне в София няма силна циркулация на вируса. Не можем да разчитаме на масов имунитет. Ако запазим мерките, ще овладеем епидемията", коментира националният здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. 

"1100 военни също са изследвани, следват тестове на моряци от кораб", поясни още разкри ген. Мутафчийски. Засега се оказва, че решението на властите е правилно - бързите тестове са скъпи и безсмислени.

 

 
Печатни издания

 

 

 

Най-четени

 

 

 

 

Виц на деня

Един изял ябълката 

и всички сме изгонени от Рая.

Друг изял прилеп

и сега всички си седим вкъщи.

Айде по- внимателно какво ядете, а?!

АРХИВ | изберете две дати