Норвежкият посланик посети гимназията в Койнаре

Общество
06.08.2015 | 14:19 ч.

Кметът на Койнаре и ръководството на СОУ „Хр. Смирненски” посрещнаха в града си с хляб и сол Н.Пр. Гюру Катарина Викьор, посланик на Кралство Норвегия в България. Визитата бе по повод стартиралата Националната кампания „Заедно сме по-добри... в училище”, инициирана от Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“ под патронажа на Вицепрезидента на Република България Маргарита Попова.

 

По време на посещението си в града посланикът бе придружаван от дипломати от норвежкото посолство и от регионалния координатор на ЦМЕДТ „Амалипе” - Велико Търново Йонка Данова. Успехите на СОУ „Хр. Смирненски” в проектната сфера и работата с мултиетническите групи са впечатлили Н.Пр. Викьор, за да реши на място да се запознае с дейността на койнарската гимназия и да даде своята подкрепа за успеха на новата инициатива. Целта на кампанията е да събере заедно българи и роми, които да подкрепят чрез доброволен труд училището в своя град или село, както и да споделят своите спомени от ученическите си години и мечтите си за училището на бъдещето, в което заедно учат деца от различни етноси. Идеята е така да се намали етническото напрежение и да се възпрепятства разрастването на етнически конфликти на местно ниво.

 

Своята съпричастност към инициативата изразиха и дипломатите в Койнаре, като заедно с родителите се включиха в почистването на двора на училището и боядисването на пейките там. Срещата след това продължи в конферентната зала на училището, където кметът Данаил Тоновски ги запозна със социално-икономическия облик на града, обменени бяха идеи и възможности за бъдещо сътрудничество. Факт е и първата покана, която дойде лично от посланикът - на Василица децата от СОУ „Хр. Смирненски” да гостуват в посолството и да пресъздадат част от този емблеманичен за ромския етнос обичай.

 
Печатни издания

 

 

Най-четени

 

 

 

 

Виц на деня

- Къде си, цял ден те търся, не мога да те намеря?!!

- Ееее, шефе, добър работник трудно се намира!!!

 

АРХИВ | изберете две дати