Неофит не иска подаръци за ЧРД, призова за дарения в кухните за бедни и ехограф за АГ-болница

Общество
14.10.2015 | 08:35 ч.

 

 

Правителството предложи на Президента на Република България да награди Негово Светейшество НеофитПатриарх Български и Митрополит Софийски, с орден „Стара планина“първа степен по случай неговата 70-годишнина и за изключителните му заслуги към България. Това съобщиха от МС. "От избирането му начело на Българската православна църква Негово Светейшество неведнъж се прояви като истински духовен пастир на своето паство. С много такт и постоянство той наставлява и подкрепя нуждаещите се по пътя към Бога, призовава нацията към любов, единство и състрадание в дните на обществени изпитания и природни катаклизми. Още преди да бъде избран за патриарх, в смутните времена на разкол, като Левкийски епископ, говорител на Светия Синод и Русенски митрополит, дядо Неофит бе един от стожерите на каноничния синод на Българската православна църква и ревностен радетел на възстановяването на нейното единство", се коментира в съобщението.

На 22 юни 2010 г. Негово Високопреосвещенство митрополит Неофит е удостоен от Президента на Република България с орден „Св. Св. Кирил и Методий“огърлие, за особено значимите му заслуги за развитието на Духовната академия „Св. Климент Охридски“, за приноса му за развитие на научно-просветителските връзки и взаимоотношения между източните и западните християни и по повод на неговата 65-годишнина.

На 15 октомври се навършват 70 години от рождението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Изричното желание на предстоятеля на БПЦ е да посрещне рождения си ден без пищни празненства и почести, а скромно в манастира, в който е постриган за монах - Троянската света обител.

Негово Светейшество призовава всички, които възнамеряват да изразят своето уважение към него с подаръци и цветя, да преведат съответната сума на оказаната по-долу сметка.

Тази година събраните средствата ще бъдат употребени за закупуването на подвижен ехограф, който е изключително необходим на акушеро-гинекологична болница „Шейново", която тази  година навършва 80 години от основаването си, както и за подпомагане на прицърковните кухни за бедни в София.

 

Средствата могат да бъдат превеждани на следната сметка:

 

Св. Синод на БПЦ - БП; гр. София, ул. „Оборище" № 4; ИН по ДДС BG 121294143; ЕИК по БУЛСТАТ 121294143; IBAN BG 74 UNCR 9660 1067 9899 12; BIC UNCRBGSF - УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, като изрично бъде упоменато в платежното нареждане предназначението на паричната помощ.