Наш човек в Единбург: По Коледа в Кралството - пир по време на Брекзит

Общество
28.01.2020 | 19:14 ч.

Преди години прочетох разказ, написан от едни царе на хумора, описващ как роднини наследници получили от чужбина колет с вещите на починалия си вуйчо и по стара, здрава и естествена традиция си ги поделили - кой каквото докопа. Ябълка на раздора обаче се оказала една красива кутия с някак си особен, чуждестранен вид, която съдържала странен ароматизиран прах, привличащ с магическата сила на алчността да бъде обсебен. След дълги спорове и кавги най-после решили да го ползват общо, с разнообразно приложение – било като универсална козметична пудра, както за жени, така и за мъже, било като подсладител за чая и домашните сладкиши, било като препарат срещу бълхи и хлебарки. Но малко след като кутията окончателно свършила, пристигнало едно закъсняло, замислено като съпровождащо колета писмо, написано от хазайката на починалия в забрава вуйчо. В него тя съобщавала на роднините последната воля на несретника – вещите му да бъдат изпратени на роднините, заедно с праха от кремацията му, който да бъде погребан на родна земя...

Та и ние, като хора със светло бъдеще и горди собственици на гробищни парцели за вечни времена, решихме да се повеселим с нашите наследници в Шотландия и Англия, убедени, че някой ден едва ли ще ни изядат в насипно състояние. И литнахме към Британия - да купонясваме!

Говяхме, отговявахме, въздигащо вилняхме и се приземявахме, опиянени от възможността, макар и временно, да бъдем заедно и в малките ни ежечасни радости, далеч от чернодневни гадости - за щяло и нещяло, да не спомняме, за миг дори, рефрен от песента за „Облаче ле, бяло!“.

Както се оказа, на летището ни очаквали с цветя, но то било през лятото, та макар и с благодарности, отказахме хербария и се совнахме към Единбург.

Шотландците са много близък до нас народ, обичат хитруването на дребно и все гледат да не се минат. Тържествено се настаняват на чужди запазени места, но все пак великодушно ги освобождават при поява на платилите по-високата цена.

Обичат екстремните преживявания и не обичат много да ги командарят. Гордеят се с етническата си идентичност, при всяка възможност я манифестират, като дори на обикновено сватбено тържество има гайдари, а мъжете са облечени с традиционните си шотландски полички и 3/4 чорапи.

В студения и каменен Единбург хората са по-сърдечни и по-милостиви, отколкото в другите британски градове, през които минахме. Навярно това е причината в него да има и много повече добре охранени светлокожи просяци, които без нахалство получават необходимото им, за да оцеляват. Въздухът е чист, независимо че няма електрически обществен транспорт и почти всички автомобили са на дизел.

Заведенията са с относително еднаква категория и предлагат консумация за всеки джоб, независимо че предлагат от 4- до 17-годишно уиски на поносими цени. С него или без него, шотландската национална кухня е изкушение, като едно от най-впечатляващите й блюда е хагис – каварма от агнешка карантия, приготвена в шкембе. Но Шотландия не е само легло-хранови туристически пакет. Тя има и своята културна идентичност, която всеки може да докосне – от литературното наследство на Уолтър Скот и монументалната архитектура, до оперните, театралните и художествените изяви на артистичните и самодейните общности.

Празничните атракции, осигурени с държавните и общински бюджети, са впечатляващи. Коледно-новогодишният панаир на Единбург не само беше осигурен със стотици палисади, платформи, мостчета, навеси, павилиони от прясно обработен дървен материал и цяла гора от триметрови елхи на жив корен, но и цялата му площ от над 60 000 кв. м беше застлана с нов зелен и червен велтер.

Брекзит чука на вратата на Шотландия, но хората в нея не изпадат в паника. С твърдата крачка са преминали през вековната си история и са уверени, че така ще продължат и в бъдеще.

 

Светлозар ДАМЯНОВ

Плевен – Единбург, Шотландия

 
Печатни издания

 

 

Най-четени

 

 

 

 

Виц на деня

- Къде си, цял ден те търся, не мога да те намеря?!!

- Ееее, шефе, добър работник трудно се намира!!!

 

АРХИВ | изберете две дати