Нападнаха журналистка по време на националната конференция на ПП ГЕРБ (ВИДЕО)

Крими
05.08.2020 | 20:24 ч.

Инцидентът стана по време на Националната конференция на политическа партия ГЕРБ днес след обяд в София. Журналистката Полина Паунова от българската секция на "Свободна Европа" бе обект на агресия от младежи, допуснати до оградената зона за участници в партийната сбирка. Те блъснаха и удряха Паунова и изхвърлиха телефона, с който тя снима, се вижда на видео, разпространено в социалната мрежа.

Това се случи, докато Паунова изпълняваше служебните си задължения и опита да интервюира лица, които тя твърди, че ги е видяла преди това да провокират протестиращи срещу правителството.

За нападение над журналистката  сезираха европейските институции от Българската секция на Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ). В писмо до председателя на Европейската народна партия Доналд Туск, премиера на България и председател на ПП ГЕРБ Бойко Борисов и  главния прокурор Иван Гешев те описват случая.

"А още по-скандално е, че когато Паунова и колегите ѝ потърсиха помощ от охраната на мероприятието, се намеси човек, който настоя журналистката да покаже прескартата си и също прояви агресия към репортерката - изблъска я и се обърна към нея с обидни думи", пишат  от международната асоциация.

В обръщение към премиера и лидер на ГЕРБ от АЕЖ настояват да бъдат разкрити имената на агресорите, както и какви мерки ще се предприемат спрямо тях.

"Настояваме да оповестите подробности по какъв начин е осигурена вътрешната охрана на събитието, с какви инструкции са разполагали охранителите и как младите мъже, нападнали журналистката са получили достъп до събитието. Ако са там в качеството си на делегати, трябва да обявите към коя партийна организация принадлежат", пишат от АЕЖ.

Като независим наблюдател към Съвета на Европа относно свободата на словото , АЕЖ декларира, че  ще докладва този случай.

По повод инцидента ГЕРБ излезе с официална позиция, в която се казва: "ПП ГЕРБ категорично се разграничава от действията на група провокатори, които предизвикаха сблъсъци на Националната конференция на партията. Членовете и симпатизантите на ГЕРБ през цялото време демонстрираха мирните си намерения и не провокираха агресия. За съжаление, платени провокатори пробиха охраната на форума и влязоха в пререкания както с членовете на ГЕРБ, така и с протестиращите граждани. Бяха нападнати протестиращи, членове на ГЕРБ и журналисти. Настояваме разследващите органи да разкрият всички факти и обстоятелства около днешните сблъсъци и виновните да понесат отговорност", пише още в позицията.
 

Междувременно от СДВР заявиха, че проверяват нападението над журналист. Това става под надзора на Софийска районна прокуратура. Има и други сигнали за нарушение на обществения ред.

Полицията издирва участниците в инцидентите.