Найден Зеленогорски: Енергетиката у нас е станала отделна държава

Общество
24.06.2015 | 17:14 ч.

"Какво вдигане на цената на тока при средна работна заплата в държавната енергетика 3100 лева, това е недопустимо. Аз твърдя, че трябва да се оптимизират разходите, че е недопустимо средната заплата в БЕХ да е 4053 лева, че е недопустимо средната заплата в НЕК да е 3 800 лева, в Булгаргаз - 3 600 лева, в Булгартрансгаз - 3 600 лева, в АЕЦ е 4 300 лева."

 

Това заяви от трибуната на Народното събрание депутатът Найден Зеленогорски при изслушването на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/. В изказването си Зеленогорски коментира, че всички от висшия мениджмънт в държавната енергетика получават в момента повече от председателя на Народното събрание, министър-председателя, президента и народен представител, и добави, че в енергийния сектор се плащат годишно 700 милиона лева разходи за трудови възнаграждения и съотносимите към тях плащания.

 

Бих се надявал и министър-председателят, който каза, че никой в държавния сектор няма да получава повече от него, да погледне висшия мениджмънт на държавната енергетика и да слагаме ред, обяви още народният представител. И допълни: „Задълженията на НЕК от 3,7 милиарда лева да бъдат гледани не като жълта, а червена лампа – тук са и двата милиарда за АЕЦ „Белене“, и единият милиард за Цанков камък, и двата милиона за поливане на цветя, и огромните бюджети за реклама на АЕЦ „Козлодуй“, който, забележете, рекламира стоката си на монополист. Тук са и огромните спонсорски бюджети, и 20 милиона лева загуба на година на почивните станции в енергетиката. Имам чувството, че в България има две държавиедната е държавната енергетика", заключи Зеленогорски.

 

По думите на Найден Зеленогорски Реформаторският блок не може да подкрепи увеличаването на цената на тока  – нито за населението, нито за бизнеса. "Смятаме, че е преждевременно и че КЕВР се нуждае от повече време, за да се усъвършенства този ценови модел", мотивира се народният избраник. Той допълни, че РБ държи да види резултат от оптимизацията на разходите и да види резултатите от въвеждането на енергийната борса в България. В този смисъл според Реформаторите едно удължаване с 6 месеца е абсолютно закономерно и нормално. Освен удължаване на срока от РБ поискаха през посочения период да има и редовни доклади през 30 дни на министър Петкова за предприетите мерки по орязване на разходите и контрол върху енергетиката.