Награди за учениците на Симеон Серафимов от Международния конкурс „Музиката и земята”

Култура
12.07.2020 | 14:35 ч.

Ученици на Симеон Серафимов спечелиха три награди от XXVIII Международен конкурс за инструменталисти и композитори „Музиката и земята”.

Посветен на Деня на Земята – 22 април, тази година конкурсът се проведе от 1 до 3 юли в Националния музей „Земята и хората” в София. Поради извънредната епидемична обстановка в него взеха участие около 50 млади музиканти от България и такива от Япония, Македония, Русия и Белгия, които се обучават в нашата страна.

За поредна година ученици от класа по ударни инструменти на Симеон Серафимов от Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков” в Плевен участваха в престижния музикален форум. Те бяха оценявани от авторитетно жури в състав: проф. Жени Захариева – пиано, артистичен директор на конкурса, и изтъкнати български музиканти: проф. Лидия Ошавкова – флейта, Стефан Илиев – композитор, проф. Румен Байрактаров – композиция, цигулка, Василена Серафимова – ударни инструменти, и Петър Димитров – диригент.

Възпитаниците на Симеон Серафимов се представиха отлично. Чарли Милов, Велиан Димитров и Калоян Иванов изпълниха произведения, свързани с идеята на Международен конкурс „Музиката и земята” за „формиране на ново нравствено отношение към Природата”. Идеите и целите на конкурса дават „възможност на млади инструменталисти и композитори чрез своето изкуство да участват активно в световното движение за изграждане на един нов свят, на устойчиво по отношение на околната среда развитие, в който хората ще живеят в хармония с Природата и помежду си”, и го отличават от всички останали конкурси в страната. Тази кауза прегърнаха учениците на Симеон Серафимов и бяха отличени по достойнство. Първа награда спечели абитуриентът Чарли Милов, с втора награда бе удостоено дуото Чарли Милов и Велиан Димитров, а с трета награда – седмокласника Калоян Иванов. „Тази година само трима мои ученици участваха в Международния конкурс „Музиката и земята” поради пандемията от COVID-19 – сподели Серафимов. – Удовлетворен съм от тяхното представяне, защото те нямаха достатъчно време и условия за подготовка при онлайн обучението през втория срок. Но като всички, които досега са се явявали на този конкурс от 2002 година, затвърдиха мнението за високото ниво на Плевенската перкусионна школа. За Чарли и Велиан това бе възможно най-достойния начин за завършване на образованието им в НУИ „Панайот Пипков”.

Симеон Серафимов бе удостоен с грамота за педагогически постижения, а Стефка Крумова – за художествен акомпанимент.

В Галаконцерта на лауреатите в зала „Гигантски кристали” на 3 юли участва дуото Чарли Милов и Велиан Димитров с изпълнение на пиесата „Losa” от Еманюел Сежурне.

Августина СЕРАФИМОВА

 

 
Печатни издания

 

 

 

Най-четени

 

 

 

 

Виц на деня

2050 гидина.

Карантината си отива...

- Скъпи, най-после ще използваме резервацията за море от 2020 година.

Тя ни е наследство от баба и дядо!

АРХИВ | изберете две дати