Над една трета от изследваните за коронавирус в завод „Мизия” са дали положителен резултат

COVID-19
27.04.2020 | 11:39 ч.

145 работници и служители на завод „Мизия” са изследвани за коронавирус досега.  От тях 53 са с положителен резултат. Изследвания са направени основно в цеха, от който пламна заразата. Има изследвания и на работници от други звена. Всички контактни с хората, чиито проби са положителни, са издирени и поставени под карантина, събщи за „Посоки” директорът на РЗИ – Плевен д-р Атанас Гарев.

До 4 май заводът няма да работи. След това – ще видим. Допълнително ще решим дали и как да изследваме работещите в останалите цехове. Най-вероятно ще бъдат направени на прицелни групи. Ние сме от тези, които реално направиха може би най-сериозното и най-дълбокото проучване до момента. Затова излязоха такива резултати. Хората трябва да си знаят, че режимът трябва да се спазва и да си стоят вкъщи. Това е най-важното”, каза още д-р Гарев.

Според информацията от Националния оперативен щаб новорегистрираните случаи през последното денонощие в Плевенска област са 23 случая. От тях 17 са на контактни с работещи в „Мизия”, сред които са и шест деца.

В завода работят общо 900 души. Първите пет случая на коронавирус в него бяха установени на 20 април. Заразата тръгна от един от цеховете, в който работят 100 човека. Цялото предприятие бе затворено превантивно за две седмици.