Над $ 380 милиона от България внесени в швейцарска банка между 1988-а и 2006-а

Свят
09.02.2015 | 09:28 ч.

Над 380 милиона долара от България са били насочени към една от швейцарските банки в периода от 1988-а до 2006-а година. Това сочат най-новите разкрития на международния консорциум за разследваща журналистика, които бяха публикувани снощи под името "Суислийкс", предаде кореспондентът на БНР в Брюксел. Те показват схема за избягване на данъци и укриване на капитали на обща стойност 120 милиарда долара от над 200 страни. България е на 69-о място в глобалната класация по размер на средствата, постъпили във въпросната банка.

Сред водещите в тази класация са Швейцария, Великобритания, САЩ, Франция и Италия, откъдето са били източени милиарди. Установено е, че някои от банковите сметки принадлежат на диктатори, корумпирани политици, трафиканти на наркотици и оръжие, другина звезди от света на киното, модата или спорта.

В най-тежките години на прехода у нас, между демократичните промени и еврочленството, във въпросната швейцарска банка са били открити 95 сметки на лица и организации с български адрес. Близо половината от тях са били анонимни – с номер, вместо име. Свързаните с България клиенти на банката са 74, само 11 на сто от тях обаче са имали българско гражданство. Най-голямата сметка на български клиент е била на стойност над 264 милиона долара, показва разследването, в което не са посочени имена, свързани с нашата страна. Българските власти обаче биха могли да ги оповестят, защото френските данъчни органи, които през 2008-а година са получили от информатор всички данни за банковата схема, твърдят, че са ги предоставили на всички заинтересовани страни.

Новият скандал "Суислийкс" е най-голямото изтичане на банкова информация в историята. В епицентъра му е швейцарският клон на втората по големина банка в света – HSBC, с централен офис в Лондон. Неин директор в онзи период е Стивън Грийн, който по-късно е удостоен с благородническа титла и става министър на търговията и инвестициите в правителството на Дейвид Камерън.

Снимка: БНР