Над 300 имигранти са загинали край либийските брегове

Свят
11.02.2015 | 17:50 ч.

Броят на удавилите се край бреговете на Либия имигранти, отправили се към Италия, е над 300 души. Италианската брегова охрана успя да спаси девет от тях. Това предаде кореспондентът на БНР в Италия. Пред представители на Международната имигрантска организация и Върховния комисариат към ООН за бежанците, оцелелите разказват, че на общо четири гумени лодки имало към 420 души. Потеглили са от либийския бряг без храна и вода. Трафикантите им иззели всичко, което носели със себе си. Условията за пътуване били ужасяващи с такива плавателни съдове при морско вълнение от седем бала. Две от лодките потънали, една се издирва, а в тази на оцелелите 9 бежанци, останалите измръзнали.

До момента се знае за 203-ма загинали, сред тях момиченце на 12 години. Средната възраст на имигрантите е 25 години. Те са от Мали, Нигерия, Кот д’Ивоар, Сенегал. За повечето от тях, Либия е била транзитно място, докато други били на работа там и  принудени насила да се качат в лодките.

Във връзка с трагедията, Съветът на Европа отхвърли европейската мисия „Тритон”, заменила италианската „Маре Нострум”, тъй като не била на висота. В комюнике се уточнява, че Европа се нуждае от ефикасна система за наблюдение и оказване помощ в Средиземно море.

Снимка: БНР