Над 200 походници тръгнаха от Плевен по стъпките на Левски /Снимки/

Общество
12.07.2019 | 11:02 ч.

От Плевен през Балкана за Карлово тръгна 25-ият национален туристически поход "По стъпките на Апостола". По традиция началото бе поставено пред паметника на Васил Левски в центъра на Плевен, където всяка година се състои официалното изпращане. Този път това се случи под звуците на гайда и с поема на Илко Иларионов, посветена на Апостола на свободата! Да пожелаят лек път на походниците пред паметника бяха и председателят на Общинския съвет на Плевен Мартин Митев, кметът на Общината Георг Спартански и председателят на Българския туристически съюз д-р Венци Росманов.

За похода през изминалите 25 години и за тези, които тази година ще преминат Балкана по пътя до Карлово, разказа д-р Галя Цветкова - председател на Общински комитет „Васил Левски”. „На добър час” на участниците пожела и Васил Копчев - един от основателите на похода и почетен председател на комитета. Той и карловецът Васил Чардаклиев, родственик на Левски, тази година са и най-възрастните походници. Най-малкият участък е Йордан, който през август ще навърши 4 години.

Част от юбилейното издание на похода са представители на Плевен, Карлово, Видин, Никопол, София, Шумен и Левски. Сред учениците най-много традиционно са представителите на плевенската Математическа гимназия „Гео Милев”. За първа година масово се включват и деца от началния курс - осмият лъч е съставен изцяло от ученици от ОУ „Йордан Йовков” и СУ „Иван Вазов”. Заявка за участие в следващото издание дадоха и от Начално училище „Христо Ботев“ - Плевен.

Тържественото влизане на походниците в Карлово ще бъде на 18 юли, когато се навършват 182 години от рождението на Апостола на свободата.  

 
Печатни издания

 

 

 

Най-четени

 

 

 

 

Виц на деня

2050 гидина.

Карантината си отива...

- Скъпи, най-после ще използваме резервацията за море от 2020 година.

Тя ни е наследство от баба и дядо!

АРХИВ | изберете две дати