Над 11 000 души с персонални кодове от НАП - Плевен

Общество
23.02.2015 | 16:10 ч.

Самоосигуряващите се лица вече могат да подават по електронен път чрез използване на персонален идентификационен код (ПИК) и осигурителни декларации - образец 1 и 6. Новата услуга е достъпна от 18 февруари за всички физически лица, притежаващи ПИК. Очаква се броят на данъчните и осигурителни декларации, подавани по електронен път чрез ПИК, в бъдеще все повече да се увеличава. До момента в офиса на НАП - Плевен са издадени над 11 000 персонални кода на физически лица, а за цялата страна броят им е 200 000. От началото на 2015 година 1390 плевенчани са подали искане за издаване на персонален код и лично са го получили. Той се издава в офиса по постоянен адрес на физическите лица за две до три минути, а ползването му е напълно безплатно за клиентите на НАП.

От НАП напомнят още, че всеки, който подаде декларацията си за облагане на доходите до 31 март 2015 г. по електронен път с ПИК, ще ползва отстъпка от 5% от данъка за довнасяне. Това обаче ще се случи само ако към този момент клиентът няма подлежащи на принудително изпълнение публични задължения и внесе в срок до 30 април дължимия по декларацията данък.

Освен по електронен път данъчните декларации могат да се изпратят по пощата или да се подадат на място в някои пощенски станции, където директно ще бъде издаден входящ номер. Декларацията може да се подаде и лично в офиса на НАП на адрес ул. "Дойран" № 43.

Срокът за подаване на годишните данъчни декларации за облагане на доходите изтича на 30 април, като в същия срок трябва да бъде заплатен и дължимият данък за довнасяне. Всички данъци се плащат по една-единствена банкова сметка. При превод на пари към бюджета се попълва само кодът за вид плащане - 11 00 00 „Данъци и други приходи за централния бюджет“.

Подробна информация за декларирането и плащането на данъци и осигуровки можете да получите от сайта на НАП www.nap.bg. На номер 064/898336 клиентите на НАП в Плевен могат да получат телефонни консултации в работно време от 9.00 до 17.30 часа, както и в колцентъра на Приходната агенция на номер 0700 18 700 на цената на градски разговор от стационарен телефон или според тарифния план на мобилния оператор.