Музиканти от 6 страни си дадоха среща на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти в Плевен

Култура
19.07.2023 | 19:24 ч.

Единственият в България Международен фестивал за маримба и ударни инструменти се проведе в Плевен от 4 до 9 юли под патронажа на кмета на Община Плевен Георг Спартански. Той се обърна към организаторите и участниците във фестивала с поздравителен адрес: „Горд съм, че именно Плевен е домакин на престижното културно събитие, единствено по рода си в страната ни, а и на Балканите. Тук отново ще си дадат среща талантът и професионализмът на утвърдени музиканти, немалка част от които възпитаници на плевенското НУИ „Панайот Пипков”, за да ни доставят истинско удоволствие с виртуозните си изпълнения”. С поздравителен адрес към екипа, създал и осъществяващ фестивала и лично към Симеон Серафимов, доайен на школата по ударни инструменти при НУИ „П. Пипков” се обърна и Румен Петков – кмет на Община Плевен в периода 1995 - 1999 г., председател на ПП АБВ: „Школата по ударни инструменти, до ден днешен ръководена от големия преподавател, изключителен педагог и, преди всичко, добър човек, Симеон Серафимов е пример, който ни дава гордост и увереност, че усилията на всички Вас дават най-добрите резултати. Маримбата Adams от най-висок клас, която подарихме на НУИ „П. Пипков”, създаде условия за изключително качествената подготовка на възпитаниците от класовете по ударни инструменти в училището”.

Шестте фестивални дни бяха наситени с 5 концерта и десетки часове майсторски класове, с позитивни емоции, младежки дух и творчески порив. По покана на Василена Серафимова - артистичен директор на фестивала, музиканти от Франция, България, Швейцария, Австрия, Люксембург и Полша, участваха в пет концерта на открито в Регионалния исторически музей и в зала „Божко Шойков” на НУИ „П. Пипков”.

Седмото издание на фестивала започна с концерт на откритата сцена в парка на Регионалния исторически музей, а многобройната публика за пореден път се срещна с младите изпълнители от перкусионен ансамбъл „Акцент”, ръководен 29 години от Симеон Серафимов. Марин Тотев, Радост Ценова, Калоян Иванов, Вивиан Колева и Николас Илиевски изпълниха Унгарски танц № 1 от Йоханес Брамс, „Триплец” от Джон Хамилтън Грийн, „Stubernic” от Марк Форд, „Не ме питай” от Владимир Петров, а Миладин Иванов и Калоян Иванов представиха пиесата „Losa” за вибрафон и маримба от Еманюел Сежурне. За първи път във Фестивала взе участие „Перкусионен ансамбъл Русе Вайбс” от Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов” в Русе, с ръководител Лазар Бенов. Учениците от Русе изпълниха „Classical music mashup” и „Бетовен в Хавана” – произведение, в което се включиха и младите перкусионисти от „Акцент” и което бе предпоставка за съвместна работа между класовете по ударни инструменти от двата града. В концерта се изявиха Николай Иванов и Жауен Рудолф, изпълнявайки премиерно в Плевен „Extensions 10” на Жауен Рудолф, Василена Серафимова, Габриел Мишо и Николай Иванов в пиесата „Catching Shadows” от Иван Тревино и Николай Иванов и Габриел Мишо – в „Eight on 3 and Nine on 2” от Роберт Марино. Приветствие към организаторите и участниците във фестивала направи Петя Василева – председател на комисията по култура в Общинския съвет Плевен и председател на Настоятелството на НУИ „П. Пипков”. Концертът завърши с „Китка народни ритми” (обработка Георги Обретенов, аранжимент С. Серафимов), емблематична пиеса за ансамбъл „Акцент”, а на сцената бяха всички настоящи и бивши ученици на Серафимов, участващи в концерта.

Влади Петров Бенд се представи във втората фестивална вечер в зала „Божко Шойков”. Проект, сформиран специално за седмото издание на фестивала от Владимир Петров - възпитаник на Симеон Серафимов, той ни представи невероятните музиканти Радослав Славчев-Ривърмен - бас китара, Димитър Льолев - саксофон и Александър Васев - клавишни.

Влади Петров, който завършва НУИ „П. Пипков” през 2005 г. и участва в Първия фестивал за маримба и ударни инструменти през 2009 г., се изяви в едно ново амплоа. Тимпанист и перкусионист в „Брукнер оркестър” в Линц, Австрия, сега той разкри своите невероятни умения като виртуоз на барабаните, изпълнявайки композиции на Димитър Льолев, Радослав Славчев-Riverman, както и на Том Кенеди, Маркус Милър и Джако Пасториус.

Плевенската публика помни дуото Николай Иванов и Христея Маркова (маримба и пиано), което чухме за първи път в предходното издание на фестивала. Сега, в третия концерт „Вечер на дуетите”, възпитаниците на НУИ „П. Пипков”, които са студенти във Висшата консерватория за музика в Женева, заедно с Жауен Рудолф (комплект барабани) интерпретираха творби от Тигран Амасян - арменски джаз пианист и композитор.

В програмата си те бяха включили и кратка индийска композиция от Жауен Рудолф и Ганкино хоро в аранжимент за маримба, пиано и комплект барабани. Оригиналните и прекрасно поднесени композиции бяха високо оценени от многобройната публика и бурно аплодирани.

За първи път на сцената на VII международен фестивал за маримба и ударни инструменти, който е част от културния календар на града, се изяви Люсид дуо - Ирена Манолова и Томаш Голински.

Те представиха оригинални транскрипции на класически произведения от Йохан Себастиан Бах, Рахманинов, Шопен, Бетовен, Равел, Шуберт, Кейко Абе, Красимир Кюркчийски и авторските композиции „The Mirror II” и „Purity II” на Томаш Голински. Техният дебют в рамките на фестивала се осъществи с подкрепата на Австрийското посолство в София. В поздравителния адрес до организаторите, музикантите и публиката Н.Пр. посланик Андреа Икич-Бьом подчертава, че този концерт е особен израз на тесните връзки в областта на културата и музиката между Австрия и България, но и в цяла Европа. За  Люсид дуо – Ирена Манолова (България-Австрия) и Томаш Голински (Полша-Австрия) „музикалните експерти казват: те направиха революция в камерната музикална сцена с изключителната си музикалност, майсторската си техника на уникални инструменти и техния невероятен репертоар” - подчертава маг. Андреа Икич-Бьом – посланик на Република Австрия в България.

В следващите фестивални вечери дебютите на вече утвърдени и млади музиканти продължиха.

Инструменталист, композитор и педагог, Паскал Шумахар е уникален изпълнител на вибрафон, професор по джаз в Музикалната консерватория в Люксембург. Автор на театрална, танцова и филмова музика, в Плевен той представи свои композиции, сред които „Танц на водата”, „Меланхолия”, „Носталгия”, „Bubbles” и пренесе публиката в други измерения.

За първи път Василена Серафимова участва в състава на UnTraditional Trio заедно с Христина Белева – гъдулка, и Димитър Горчаков – пиано.

И тримата имат класическо академично образование, но свирят също джаз, електронна и експериментална музика. В концерта на 7 юли те представиха собствени композиции, за които казват, че се раждат спонтанно, често в моменти на импровизиране. Привилегия и шанс за многобройната публика бе да чуе „Дохи джаз” и „Граовски портал” на Христина Белева, „Детско” и „Нощни стъпки” на Димитър Горчаков, „Mirrors” и „Mare a mare” на Василена Серафимова, да преоткрие тримата музиканти в друга светлина. Изненада бе включването на Паскал Шумахер по спонтанната покана на триото в изпълнението на „Лале ли си, зюмбюл ли си”, което предизвика възторг и бурни аплодисменти.

Всеки ден от 4 до 9 юли участниците в майсторските класове имаха индивидуалните часове и камерна музика с лекторите Ирена Манолова и Томаш Голински, Василена Серафимова, Владимир Петров, Жан-Батист Льоклер, Паскал Шумахер и Николай Иванов, както и занимания по Body percussion - комбинация между танц, движение, звук и настроение.

Финалният галаконцерт започна с приветствие на директора на НУИ „П. Пипков” Румен Тодоров и предостави сцена на участниците в майсторските класове от България, Франция, Швейцария и Полша и техните ментори. Като пъстра плетеница се заредиха солови изпълнения на маримба, ксилофон, тимпани и комплект барабани на Майя Голева, Будин Карастоянов, Елина Карастоянова, Калоян Иванов, Добромир Стойков, Елза Рот, Клара Савоско, Флорентин Клингелшмит. Във втората част на концерта всички те представиха ансамблови пиеси, научени по време на шестте фестивални дни. „Rock Trap” от Уилям Шистийн (body percussion), под ръководството на Василена Серафимова бе последвана от пиесата „Сладки сънища и машини на времето” от Майкъл Бърит за дуо маримба, в изпълнение на  Пол Мютиг и Елза Рот. „Танц на захарната фея” и „Трепак” от балета „Лешникотрошачката” на Чайковски и „Чиракът магьосник” на Пол Дюка (аранжименти на Пиер Оливие Шмит) ни представиха десетките млади перкусионисти, умело дирижирани от Николай Иванов. „Escape” („Бягство”) от Андрю Уордън, изпълнена от 12 перкусионисти на триангели, предшестваше финалната пиеса на Moondog – „Dance rehearsal” („Танцова репетиция” в аранжимент на Паскал Шумахер), в която всички млади таланти бяха на сцената заедно с Владимир Петров, Жан-Батист Льоклер, Паскал Шумахер, Василена Серафимова и Николай Иванов. Бурни и продължителни аплодисменти, дух на младост, приятелство и радост изпълни зала „Божко Шойков”.

Споделени впечатления от VII международен фестивал за маримба и ударни инструменти:

Симона Георгиева – дългогодишен преподавател по френски език в ПГПЧЕ "Димитър Димов", гр. Плевен:

Странно, вече няколко дни изминаха от последната, пета вечер на VII Международен фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен 2023, но аз все още съм под влияние на изживяното! Ако трябва да го опиша с една дума, то това е „ВЪЛШЕБСТВО”! Пет вълнуващи, зареждащи, незабравими концерта, на които професионални музиканти и ученици демонстрираха своите умения и неограничените възможности всеки на своя музикален инструмент.

Не зная дали щях да присъствам на тези концерти, ако преди няколко години съдбата или случайността, не ме бяха срещнали с една забележителна жена - Августина Серафимова. Благодарение на нея, на дъщеря ѝ - маримбистката Василена Серафимова и на съпруга ѝ - Симеон Серафимов, нашият град Плевен може да се гордее с този празник на музиката! Поздравления за тяхната всеотдайност!

Скъпи приятели, ако тази година сте пропуснали фестивала, разчитайте на мен за следващото му издание!

Лазар Бенов - преподавател в НУИ „Проф. Веселин Стоянов” гр. Русе:

С моите ученици гостуваме за втори път на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти в Плевен, а една от най-вълнуващите теми на разговор през изминалите две години в класа ми в Русе беше: „Кога пак ще дойде времето за следващия фестивал?!” Лекторите, които гостуват, са водещи перкусионисти в Европа и няма как аз и моите ученици да не сме пленени и вдъхновени от техния професионализъм, знания и магнетизъм! На добър час и напред към осмото издание на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти!

Жауен Рудолф - перкусионист, който за пети път участва във фестивала:

„Това издание на фестивала за маримба и ударни инструменти, както винаги, беше прекрасно изживяване за мен. Имах щастлието да срещна стари приятели и да открия прекрасни музиканти. Този фестивал завърши с прекрасен концерт и се надявам с цялото си сърце да бъда част от следващото подобно преживяване.”

 

Августина СЕРАФИМОВА

Снимки: Августина Серафимова и Цветослав Цветанов

 

 


 

Управлението на „бисквитките“ (cookies) на интернет сайта на Вестник ПОСОКИ

Сайтът използва „бисквитки“, за да оптимизира навигацията Ви в интернет.