Мръсен въздух в десет града в страната, ГЕРБ внася искане за строги наказания за нарушителите

Общество
10.12.2019 | 08:17 ч.

Въздухът в районите с трайна мъгла е замърсен над допустимото тази сутрин. В 10 от станциите в страната стойностите на фините прахови частици са високи. Около 2 пъти над среднодневните норми е запрашаването в района на София. Прогнозата е вятърът в сряда да раздвижи атмосферата и запрашаването да намалее, съобщи Нова тв.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова обяви вчера курс към въвеждане на спешни мерки за справяне с бедственото положение - група народни представители от ГЕРБ ще внесат днес искане за закон, свързан със санкции срещу горенето на отпадъците. Според нея в последните месеци управляващите са работели усилено в посока инкриминиране на отоплението със замърсяващи предмети. Решението било санкциите да са по-високи от действащите в момента, а към тях да се приложат и други мерки. 

Точно преди година  - на 9 декември м.г.  от ГЕРБ обявиха, че внасят поправки в Наказателния кодекс, с които настояват за затвор горене на отпадъци, които замърсяват въздуха.

Лишаването от свобода на виновните може да бъде от 1 до 5 години.

Освен това в измененията бе предвидена и глоба за нарушителите от 5 до 30 хиляди лева.

В Закона за чистотата на атмосферния въздух, се предвиждаше и глоба за кметовете, ако има замърсяване на въздуха повече от 35 дни в годината.
 
Освен по-строгите наказания, управляващите обявиха тогава, че обмислят и прилагане на мярка - обществен труд, за гражданите, нарушили закона .
 
 
Печатни издания

 

 

 

Най-четени

 

 

 

 

Виц на деня

2050 гидина.

Карантината си отива...

- Скъпи, най-после ще използваме резервацията за море от 2020 година.

Тя ни е наследство от баба и дядо!

АРХИВ | изберете две дати