Младежи от Плевен с възможност за стажове в Португалия

Общество
19.05.2015 | 16:11 ч.

Ученици от професионалните гимназии в Плевен ще могат да карат двуседмични стажове в Поругалия. Това ще става по европейската програма „Еразъм+“ и вече възможно след подписано партньорство между Сдружение „Младежки европейски инициативи“ - Плевен и „Mobility Friends“ от португалска страна.

 

Новината съобщи пред медиите в Плевен днес Йордан Христов - председател на „Младежки европейски инициативи“. В рамките на няколко дни той и членове на Сдружението са участвали в екопроект наСдружение „Фокус“, провел се в Португалия. Посещението е използвано и като възможност за установяване на партньорски връзкис различни португалски неправителствени организации. Един от осъществените контакти е именно с „Mobility Friends“, за която Христов обясни, че годишно провежда различни стажове с над 3500 ученици. От тази възможност вече ще могат да се възползват и гимназисти от Плевен.

Всички разходи по стажовете на плевенчани в Португалия ще се поемат от програма „Еразъм +“. Групите ще бъдат от около 20 души, с по двама преподаватели. Стажовете ще включат и безплатни езикови курсове по португалски. "Хвърлихме немалко сили и средства, за да осъществим това партньорство и учениците от професионалните гимназии в Плевенска област да имат тази възможност", заяви Йордан Христов. Той съобщи, че в следващите дни предстоят и срещи между представители на Сдружението и директорите на съответните учебни заведения в региона, за да бъдат запознати те с новата възможност за учебна практика зад граница.