Минеаполис пламна след смъртта на чернокож при полицейско задържане

Свят
29.05.2020 | 08:36 ч.

В американския град Минеаполис сблъсъците между полиция и протестиращи се ожесточават. Мирно бдение в памет на починал 46-годишен чернокож прерасна в бунт.

Втора поредна нощ демонстранти влизат в сблъсъци с полицията. Към органите на реда летят камъни и бутилки, те отговарят със сълзотворен газ.

Гневът на жителите на Минеаполис е предизвикан от случка в понеделник.

Полицейски патрул получава сигнал за употреба на фалшиви банкноти от 46-годишния Джордж Флойд. При опит да бъде задържан и изведен от автомобила, невъоръженият Флойд оказва съпротива.

Случаен минувач заснема грубото отношение на един от полицаите, който притиска лицето на задържания към земята. На клипа многократно се чува той да казва, че не може да диша. След малко спира да се движи. Откаран е в болница, където е обявен за мъртъв.

Четирима полицаи, замесени в инцидента, са уволнени.

През изминалата нощ протестиращите са запалили десетки пожари, с графити са изрисували много стени и врати, изпочупени са витрини, ограбени са десетки магазини, предава БНТ.

Джон Елдър, директор "Връзки с обществеността" на полицията в Минеаполис: "Имахме няколко пожара, доста грабежи и масово гражданско неподчинение. Жалко е, и е тъжно. Ако хората са там, за да почетат паметта на загиналия и семейството му - не се прави така. Неуважително е."

По думите на кмета на Минеаполис, да бъдеш чернокож "не би трябвало да е смъртна присъда".

Граждани, неправителствени организации и политици искат справедливост по казуса.

Обеща я и президентът Доналд Тръмп в Туитър с думи на съболезнования към близките на Флойд.

Случаите на полицейска бруталност, свързана с чернокожи, в САЩ се увеличават през последните години. Особено след оправдателната присъда на кварталния полицай, застрелял 17-годишния Трейвън Мартин през 2012 година.