Миглена Цанова, създател на фондация „Чудесата на децата“: Добротворство е, когато имаме нещо в повече, и го споделяме с този, който няма нищо

Общество
26.09.2019 | 16:43 ч.

 

ДОБРАТА НОВИНА

Рубриката „Добрата новина“ е позитивното пространство за общността, в което се споделят добротворството, благородството и хуманното отношение към човека. Имаме нуждата от такива нагледни примери, за да бъдем провокирани към промяна на отношението към себе си и на отношението към другите. Необходимо е да възкресим онези ценностни опори, които са ни съхранили като общност, за да оцеляваме. Редакцията, в търсене на добрата новина, очаква вашите писма и разкази за добрите хора и техните дела в полза на обществото. Пишете ни на адрес: 5800 Плевен, ул. “Данаил Попов“ 6-В, Редакция „Посоки“, на е-mail: rosenhadjiev@gmail.com или е-mail: reklama@posoki.com


 

Миглена Цанова е от Плевен. Завършила е педагогика във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Работила е няколко години като учител. След това е била 11 години професионален войник в армията. Създател е на фондацията „Чудесата на децата“ и на единствения благотворителен магазин в национален мащаб в Плевен.

 

- С каква цел е създадена фондацията „Чудесата на децата“?

- Фондацията я създадох по повод на проведена доброволческа кампания в подкрепа на Християн Бозуков от с. Ясен. След като с децата на Плевен ушихме най-дългото знаме в България, с мен се свързаха родителите му и кметът Йото Добрев, които ме помолиха да направя спасителна акция - да съберем средства за Хриси, който по това време се лекуваше от тумор в мозъка в Турция. Тогава създадохме един доброволчески екип - Илиян Христов, Първолета Батева, Ивайло Трифонов - и заедно с децата на Плевен сътворихме двуседмичен благотворителен великденски базар и приключихме с прекрасен благотворителен концерт. Сумата, която събрахме за две седмици, бе към 7000 евро.

И тъй като най-големите дарители в тази кампания бяха децата, които помагаха на едно дете, това ме мотивира да създам фондацията, чрез която да бъдем в подкрепа на всички деца.

Основната цел на фондацията е да помагаме на рисковите семейства. Да променяме условията на живот благодарение на дарители и така децата да останат да живеят в средата си и в спокойствие. При нас идват най-тежките случаи. Създадохме и едно основно правило - никога рисковите семейства и децата, както и хората с увреждания, на които помагаме, да не бъдат качвани в интернет. Пазим нашите случаи от медиите, за да не нараняваме никого. Когато организираме масова кампания, тогава по закон показваме нуждаещия се.

- Защо сте решили да правите всичко това в името на децата и хората в България? Какво е водещото в хуманната ви мисия?

- Трябва да си малко луд. Във време, в което всеки гледа какво ще придобие материално, ако направи дадено нещо. Много често са ми казвали „Ти си луда“.

Да. Луди сме. Сърцати сме. Аз и моят екип.

Видяхме, че можем да го правим. Намерихме най-чистия път. Защото да правиш нещо с чисти ръце и с голямо сърце, е много трудно. Но аз открих хора, които абсолютно безвъзмездно, с чиста съвест и с добро сърце правят нещо за децата и за хората. Защото сам човек не може да направи нищо. Ако нямаш последователи, ако нямаш хора, които да те подкрепят, нищо не можеш да сториш. Аз не се притеснявам от нищо. Имам 100% доверие на хората от моя екип.

- Намирате ли подкрепа от институциите в Плевен и в национален мащаб?

- Уточнявам, че нашата фондация няма финансиране. Всичко е на доброволчески начала. Идеята да създам благотворителния магазин дойде от моя приятелка и дарителка от Англия. В чужбина има много такива магазини. Но в България няма. Тук събираме дрехи, обувки, сувенири, играчки и картини, които се даряват на 100%.

Няма търговска дейност.

Тук идват хора с добри сърца и казват „Това нещо на мен ми е излишно, оставям го в магазина“. Ние преценяваме дали имаме сигнали или зов за помощ и къде да занесем дрехите или обувките. Ако някой няма нужда, даренията остават тук за потребителите от Плевен и другите градове. Тук, в магазина, няма цени. Тук влизат хора, които искат да купят нещо с благородна кауза. Някой си купува чанта например. Определя й цената - лев, два, пет, десет... Поставя сумата в благотворителната кутия. Събраните средства са за памперси, лекарства, адаптирани млека, които са предназначени за рискови майки. Това са млади момичета, които са изоставени. Те раждат, нямат пари да отгледат детето си и трябва да го оставят в дом. Със събраните средства фондацията успя да спаси осем бебета за две години.

- Какъв е вашият призив към хората?

- Да посещават благотворителния магазин и да си купят нещо с хуманна кауза. А даренията трябва да се случват с уговорка, защото ние работим със защитени жилища и рискови семейства и всичко е по поръчка. Нямаме склад. Ако някой иска да дари нещо, нека се свърже с мен или с човек от екипа ми. Заедно можем повече. Добротворство е, когато имаме нещо в повече, и го споделяме с този, който няма нищо.

 

Росен ХАДЖИЕВ

Снимки: авторът

 
Печатни издания
Най-четени

 

 

 

 

Виц на деня

Златооо, виж не нося сутиен! - Слънце, като нямам пари и аз не нося портфейл!!!

АРХИВ | изберете две дати