Марта Вачкова и Тончо Токмакчиев – творческият тандем

Култура
31.01.2019 | 19:06 ч.

Преди дни Марта Вачкова и Тончо Токмакчиев бяха в Плевен. Те са гост-актьори в постановката на Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ „Рейс“ по Станислав Стратиев. Срещнах се с тях преди представлението и разговаряхме за посланията на пиесата, за творческите им планове и тяхната уникална творческа симбиоза. Разговорът протече леко и неусетно, защото излъчването им и креативният им подход са завладяващи.

 

  • Какви препратки към настоящето има постановката на пиесата на Станислав Стратиев „Рейс“?

 

Марта: - Пиесата е писана през 70-те години и тези хора като типажи, които са били тогава, ги има пак и сега. Героите от пиесата като Разумния, Неразумния, един такъв, който учи и дава акъл кой какво да прави, пък се скатава, другия, който минава между капките и се снижава. Т. е. показват се онези хитростни характеристики на българина, които ги има и днес.

Тончо: - Да така е, като герои, като хора, като характери ги има пак. С тази промяна, че времето е друго. Като динамика. Особеното е това, че нещата, които се казват за онова време, тогава са звучали страшно и смело, за разлика от сега, когато ги казваме свободно, но пък какво от това. От там насетне идва личният избор на всеки от нас и нещата се отнасят до проблемите на възпитанието на българина, което в много отношения трябва да бъде променено. Днес се наблюдава една инерция у хората за това да продължават да угодничат, да скланят глава пред псевдоавторитети, пред хора агресивни, с по-ниска култура. Тази пиеса илюстрира не само манталитета на българина, но тя актуално ни представя и онези типажи, които са представени в „Характери“ на Теофаст отпреди 2000 години. Така че в основата на типологизацията нещата са едни и същи. Истината за хората в България е, че те живеят по инерция.

 

  • Отдавна работите съвместно. На какво се основава вашата творческа симбиоза?

 

Марта: - Ние се харесваме като хора. Приятели сме. Имаме еднакъв вкус за живота. Познаваме много добре семействата си. И това, че аз харесвам Тончо като артист и изпитвам сигурност, когато играя с него, за мен е много важно. Имаме еднакви критерии за изкуството. Ние се харесваме като артисти и взаимно се подкрепяме.

Тончо: - Аз ще кажа абсолютно същото със същата сила и вдъхновение. Нашето приятелство и творческото ни сътрудничество произтичат от това, че имаме сходно възпитание и сме живели в еднаква среда. На Мартина баща й е един от най-великите артисти в България, а моят баща е художник, който също е живял в една артистична и бохемска среда. За мен Мартина е уникална актриса и благодаря на съдбата, че ни срещна и че имаме възможността заедно да творим.

 

  • Какво да очаква публиката от вас през настоящата календарна година?

 

Марта: - Продължавам да участвам в следващия сезон на „Откраднат живот“.

Тончо: - В момента работя върху реализацията на един телевизионен проект, който ще стартирам през тази година, но засега ще остане в тайна.

 

  • Какво е впечатлението ви за Плевен, за плевенчани и какво ще им пожелаете?

 

Марта: - Винаги, когато с Тончо сме в Плевен, си говорим колко хубав е вашият град. Много ни се иска да се върнем към онова време, когато репетирахме „Рейс“ и бяхме постоянно в Плевен, защото се чувствахме тук чудесно. А към настоящия момент идваме за представленията и се връщаме, тъй като имаме много ангажименти.

Тончо: - Баща ми е бил сценограф в този театър. Така че плевенчани е необходимо да се гордеят с творческите личности, които са от този град или са работили за този град. Творческият дух, младежкият дух тук се усещат истински. Ние сме свързани и двамата с този град. На плевенчани ще пожелаем здраве, реализация, да обичат града си и да са успешни хора.

 

 

Въпросите зададе: Росен ХАДЖИЕВ

Снимка: авторът

 

 
Печатни издания

 

 

Най-четени

 

 

 

 

Виц на деня

Един изял ябълката 

и всички сме изгонени от Рая.

Друг изял прилеп

и сега всички си седим вкъщи.

Айде по- внимателно какво ядете, а?!

АРХИВ | изберете две дати