Мариана Попова и Веселин Плачков: Два уникални творчески свята в едно цяло

Лайфстайл
10.01.2019 | 18:53 ч.

Мариана Попова и Веселин Плачков са уникални творчески натури. Те са семейство, което е изградено с любов и подкрепа. Плод на любовта им е 3-месечната им дъщеря Екатерина. Преди празниците бяха в Плевен. Срещнах се с тях и разговаряхме за житейската им симбиоза и творческите им намерения за 2019 година. Атмосферата по време на разговора ни отразяваше техния артистизъм, креативно и нестандартно мислене, които са заразителни:

 

- И двамата сте уникални творци, как постигате житейската симбиоза и хармония като семейство?

Мариана: - Определено е трудно. Защото да бъдеш артист, според мен е свързано с огромна доза шизофрения в най-добрия смисъл на думата, не като диагноза. Така че, общо взето, когато сме заедно, сме четирима човека вкъщи и трудно се намесват пластовете. Но смятам, че точно това поддържа любовта ни, защото, ако е много перфектно и хармонично, нещо не е наред. Така е и с публиката - ако всички те харесват, отново нещо не е наред. В този смисъл ние двамата сме си големи корективи. Вкъщи е мястото, където мога да чуя думите „Ти днес не беше добра“. Аз също не му спестявам критиките и като житейски път, и като работа, и като изкуство. Помагаме си и се критикуваме съвместно. Смятам, че това са най-честните възможни взаимоотношения между двама души.

Веселин: - От самото начало си казах, че нито ще си пречим, нито ще си помагаме. Хубавото е, че не се ревнуваме от професията. И двамата сме на едно мнение още преди да се срещнем, че не обичаме да се качваме на сцената, когато няма какво да кажем. Когато излизаш на сцената и има какво да кажеш, и то с ясна мисъл, това е най-добрият вариант за нас. Аз нямам много голямо доверие към хората и трудно го печеля. Така че мога да кажа спокойно, че съм намерил човека, на когото да се доверя и който да ми се доверява. Двамата се слушаме взаимно и се чувстваме взаимно правилно.

- Какви са ви усещанията, свързани с вашата рожба, която е плод на взаимната ви любов?

Мариана: - Тази рожба е плод на любов. На чиста любов. Така и написах във фейсбук, когато се роди Екатерина. Написах „Роди се детето на любовта“. В случая детето допълва нашите смислени взаимоотношения. Дай боже, след време и тя да ни бъде коректив. Защото децата най-бързо те карат да изтрезнееш откъм главозамайване, откъм безсмислено мечтаене и безсмислено хвърляне на енергия. Децата много бързо те вкарват в пътя, във важната концентрация, във важните неща. Раждането на Екатерина ми се отрази чисто физиологично, но нещата, свързани с нея, тепърва предстоят. И в такива моменти разбирам, че ми е много трудно да бъда артист, когато съм майка. И според мен това е много по-засилено при жената. Губиш себе си, губиш артиста в този момент, защото има едно малко беззащитно същество, което има нужда от теб, и ти си обвързан всякак с това същество. Определено е трудно да бъдеш и майка и артист. Трудно ги разделям двете неща.

Веселин: - Аз се чувствам много щастлив. Радвам му се изключително много на детето ни. Аз бях този, който искаше много да имаме дете. Не просто защото исках да имаме дете, а просто защото то е нашето дете. Това дете, което е на три месеца, е изключително комуникативно.

- Какви са ви творческите намерения за 2019 година?

Мариана: - Ние се намираме на територията на Република България, където е трудно да правиш творчески планове. Особено когато не си гола на сцената или по трико. Така че се надяваме да излезе нещо много красиво и смислено. Аз продължавам да се занимавам със сериозна музика. За мен музиката не е състезание. Дай боже, да ми се случат толкова красиви песни, колкото са ми се случвали досега. Не бързам за никъде, не ползвам музиката за самоцел, за забогатяване. Така че каквото дойде и когато дойде. Като вдъхновение и като усещане.

Веселин: - Аз играя различни видове представления. Имаме едно предложение, свързано с нас двамата. Ще пишат пиеса за нас. Тази пиеса ще се занимава с въпроса как живеят творците и какво ги вълнува. Как се оцелява в един такъв свят като нашия, как се настройваш и как пазиш идеята да работиш. И въобще трудностите, през които преминава един творец, за да излезе на сцената. Това не е никак лесен процес. Така че до края на лятото вероятно ще излезе тази продукция. Като идеята на тази продукция ще бъде да представим на публиката през какво минава творецът, как се прави изкуство и как се консумира изкуството. Идеята на тази продукция е да създадем публика, която има култура да възприема изкуството.

- Какви са вашите пожелания към плевенчани?

Мариана: - Да са живи и здрави. Да намерят смисъл да останат в Плевен. Да обичат Плевен, защото е изключителен град. Да правят нещо за града си, без да чакат някой друг да го прави.

Веселин: - Да пазят театъра, танцовите школи, певците. Да почитат изкуството, което се прави от плевенчани. Да осъзнаят за какво културно наследство става дума в този град. Да си вдигнат челата високо и да си подредят града. Да бъдат щастливи. Да се погрижат за себе си и за града, в който живеят.

 

Въпросите зададе: Росен ХАДЖИЕВ

Снимка: авторът

 
Печатни издания

 

 

Най-четени

 

 

 

 

Виц на деня

- Може да е умна,

пък да не го показва?

- А може да е тъпа

и да не го крие!

АРХИВ | изберете две дати