Майки и татковци протестираха в Плевен

Общество
10.12.2015 | 16:10 ч.

Празничният 10 декември в Плевен бе белязан и от протест. Майки и татковци излязоха пред сградата на Общината, за да заявят недоволството си от социалната политика у нас по отношение на децата

 

Както „Посоки“ вече писа, Плевен бе един от градовете, които се включиха в националното родителско недоволство с искане да бъдат увеличени майчинствата и детските добавки. Една от протестиращите в Плевен бе Силвия Иванова, майка на 10-месечни близнаци. Тя сподели, че не е коректно за отглеждането на две деца да се полага едно майчинство, а грижите и разходите са двойни. 30-годишната Нина Василева, която е майка на три деца, заяви, че трябва да се премахне подоходният критерий за получаване на детските надбавки. Организаторите на протеста в Плевен Росица Зачева и Петя Първанова пък се оказаха майки на по четири деца.

Протестът на родителите е в осем искания. Първото е да се намали периодът, на база на който се изчислява обезщетението при бременност и раждане, на 18 месеца, така както бе въведен през 2014 г. Второто искане е да бъде обвързан размерът на обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2 г. с размера на минималната работна заплата. Родителите настояват и за увеличаване на детските добавки до санитарния минимум от 15% -16 % от МРЗ или 60 (при МРЗ от 380 лв.) и получаването им от всички деца, без обвързването им с доходен критерий, образование или поредност на раждане в семейството. Протестиращите майки и татковци се обявяват и за осигуряване на места за всички деца в общински и ведомствени детски ясли и градини.