Знаменателен концерт на Плевенската филхармония под диригентството на Йордан Камджалов

Култура
24.02.2020 | 18:58 ч.

Концертите на Плевенската филхармония под диригентството на маестро Йордан Камджалов по традиция се превръщат в събитие. Така и сега на 20 февруари – на тази специална „огледална” дата, за първи път в Плевен бе изпълнено произведение от австрийския композитор Антон Брукнер (1824 – 1896). Неговата Голяма меса № 3 във фа минор, която придобива най-голяма популярност след симфониите му, рядко звучи в България. За пресъздаването на това съвършено произведение на сцените в зала „Емил Димитров” в Плевен и зала „България” в София съвместно твориха около 130 музиканти от Плевенската филхармония, Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов” с диригент Славил Димитров и солистите Мирела Александрова – сопран, Виолета Радомирска – алт, Георги Султанов – тенор, и Ивайло Джуров – бас.

Голямата меса, която Брукнер завършва през 1867 г., е на латински език, но по думите на маестро Камджалов в нея има много човешки чувства и емоции като любов, смирение, прошка, надежда и вяра. За да подготви публиката, изпълнила до краен предел зала „Емил Димитров” на читалище „Съгласие”, той сподели и представи с групи от оркестъра ключови формули, теми и композиционни техники, които насищат музикалната конструкция. „Сцената е място за просвещение – сподели след концерта маестрото. – Ако изкуството не изпълнява своята възпитателна и образователна роля, то би било едно излишно обществено украшение.”

Независимо че плевенските филхармоници и певците от НФХ „Светослав Обретенов” за първи път изпълняват Голямата меса на Брукнер, те докоснаха всички присъстващи с „едно огромно сливане на колективната интелигентност и емоционалност”. Стремежът на именития диригент да прави нещата възможно най-истински, най-дълбоки и достигащи до всеки човек бе осъществено по възможно най-добрия начин. Афинитетът му към Брукнер е повече от 20 години и той често се обръща към творчеството му. За него Брукнер е автор, който със своите съвършени пропорции и звукова архитектура е най-близо до Бах и Бетовен, а сега преоткрива Голямата меса, която е дирижирал преди години в Германия.

И този път присъстващите бяха респектирани от проникновеното вникване в същността на произведението (дирижирано отново наизуст!), от дълбочината и силата на неговото внушение, от забележителното му сценично присъствие. Приковани от дълбокия смисъл за Божественото начало и човешките стремежи, от редуването на съзерцание с ярки изблици на драматизъм и душевно озарение, от специфичното сакрално звучене, всички в залата – изпълнители и публика, притаиха дъх след финалните акорди на Голямата меса. Тишина... и дълго нестихващи аплодисменти за диригента, плевенските филхармоници, певците от НФХ „Светослав Обретенов” и солистите, изпълнили забележителната творба на Брукнер.

След концерта маестро Камджалов сподели: „Големият герой на концерта е Плевенската филхармония. Партитурата е чутовно трудна за всеки състав на планетата. С оркестъра работихме най-много, НФК „Светослав Обретенов” и солистите извършиха огромна работа, но тежестта при Брукнер се пада върху оркестъра.”

Без съмнение този концерт ще остави ярък отпечатък в музикалния живот на Плевен и дълго ще се помни и вълнува.

Августина СЕРАФИМОВА

Снимки: авторът

 

 
Печатни издания

 

 

Най-четени

 

 

 

 

Виц на деня

Лятото наближава

и ми е смешно за комарите.

Има да се чудят къде сме...

laughlaughlaugh

АРХИВ | изберете две дати