Любомир ДЯКОВСКИ на 70: Ако имах друг живот, пак бих избрал музиката

Култура
25.02.2020 | 18:22 ч.

На 1 март Любомир Дяковски – директор на Плевенската филхармония, ще навърши 70 години. Макар и роден в град Дупница, той е сред основателите на Плевенска опера „Христо Бръмбаров” и е бил неин член до закриването й. Пее на всички български оперни сцени в репертоар, който включва над 50 роли от световната оперна и оперетна класика, над 30 меси, оратории и реквиеми. Дяковски участва и във фестивалите „Софийски музикални седмици”, „Мартенски музикални дни” в Русе, „Варненско лято”, „Зимни вечери” в Пловдив, Лауреатски дни „Катя Попова” в Плевен, както и на престижния европейски фестивал в Дубровник.

 

Любомир Дяковски е единственият оперен певец, осъществил издаването на албум с арии с Пловдивската филхармония под диригентството на маестро Добрин Петков. В продължение на 10 години е бил солист на същия оркестър и е изпълнявал „Матеус пасион” от Й. С. Бах, „Песни за земята” от Малер, реквиемите на Моцарт и Верди.

През годините Дяковски работи с именити български диригенти, между които Константин Илиев, Васил Арнаудов, Васил Стефанов, Георги Робев, Димитър Манолов, Васил Казанджиев. Изнася близо 5000 спектакъла в България и чужбина в престижни зали като „Музикферайн” и „Музикхаус” във Виена, „Концертхаус” в Берлин, театрите „Шатле” и „Шанз-Елизе” в Париж, залите на филхармониите в Мюнхен, Кьолн, Ленинград и Берлин, „Линкълн център” в Ню Йорк... От 28 години той е солист на „Големите донски казаци” – Виена, мениджър и участник в „Тримата славянски тенори”. Дяковски е почетен гражданин на градовете Плевен и Дупница.

От 2014 година като директор на Плевенската филхармония Любомир Дяковски инициира и осъществи много проекти, между които „Обичам българската музика”, „Любими руски песни”, „Оскарите в музиката”, „Любими филмови мелодии и песни” и „С музиката на Вили”, както и стотици концерти в цялата страна. Благодарение на неговата отдаденост бе възстановен и през 2019 г. се проведе Третият национален конкурс с международно участие „Гена Димитрова”. Дяковски не спира да мечтае и с жар сбъдва мечтите си. Съкровена негова мечта бе да направи голям спектакъл на сцената на Летния театър в парка „Кайлъка” – спектакъл, какъвто плевенчани помнят отпреди 28 години. През юли 2017 г. благодарение на своята упоритост и постоянство той успя да осъществи представяне на операта „Набуко” от Верди. Последваха спектаклите на операта „Аида” от Верди, кантата „Кармина Бурана” от Карл Орф, както и концертът „Вечер на мюзикъла” с Люси Дяковска – всички по проекта „Сцена под звездите”, посетени от хиляди плевенчани и гости на града. Творческото дръзновение и размах на Дяковски като ръководител на Плевенската филхармония бяха увенчани с голямо признание. През 2019 година съставът бе удостоен с високото отличие „Кристална лира” в категория „Оркестрово изкуство” за мегаконцерта „Най-доброто от Андрю Лойд Уебър”, осъществен с Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов” и световноизвестни солисти.

Честит юбилей, маестро Дяковски!

На многая лета!

Августина СЕРАФИМОВА