Любомир ДЯКОВСКИ, директор на Плевенската филхармония: Трябва да оставяме жалони

Култура
29.01.2019 | 18:25 ч.

- Господин Дяковски, по мнението на меломаните и културната общественост изминалата година бе успешна за Плевенската филхармония. Вие спечелихте конкурса за ръководител на формацията и за втори мандат ще ръководите състава. Кои са положителните страни в работата ви и какви проблеми отбелязвате?

- Миналата година е продължение на това, което бе постигнато и през предишните три години. Всичко е резултат на нашата политика, а именно – да се отворим към по-голяма и разнообразна публика с изявите си и това да бъде не само в Плевен, но и извън нашия регион. Същото се случи и през 2018 година. Отново наред с концертите, които изнасяме в Плевен, Плевенската филхармония продължи да пътува и стигна до едни от най-отдалечените краища на страната. Бяхме в Силистра, Видин, Монтана, Павликени, Лом, Червен бряг, Благоевград, Дупница, Сандански, Калофер, Хасково, Перник, Димитровград. Така че ние разширихме територията и географията на нашите изяви. Освен това представихме изкуството си за различни възрастови групи, радваме се на искрен интерес. И през пролетта, и през есента имахме образователни контакти в два цикъла, които бяха посетени от много деца. Хубаво е, че в Плевен се работи в тази насока. Същата политика провежда и театърът, което е положителен знак.

По този път ще продължим и през тази година. Друго, което ще правим и през новата година, е участието ни в Софийски музикални седмици с диригент Йордан Камджалов. Това е сериозно представяне и ние държим да покажем нивото на нашата филхармония. Добро бе сътрудничеството ни с театъра и Северняшкия ансамбъл, с хор „Гена Димитрова“, в резултат на което успяхме да създадем оперетния спектакъл „Българи от старо време“ – едно христоматийно произведение от литературата, което се прие чудесно от най-широка публика. Надявам се и в бъдеще да продължим в тази насока със съвместни прояви.

Най-атрактивното през миналата година - това са двата спектакъла през лятото - оперите „Набуко“ и „Аида“, както и концертът на световноизвестната пианистка Пламена Мангова с нашата филхармония.

Извън чисто художествената страна на нашата работа не е без значение и това, което направихме от материална гледна точка. На няколко пъти бяха увеличавани заплатите на колегите, закупихме доста нови инструменти – нещо изключително важно за качеството на музиката, която предлагаме. Постъпиха нови музиканти на работа в Плевенската филхармония, а това е много голям проблем да осигурим млади колеги, които да дойдат при нас. Още по-хубаво, ако са от Плевен. През януари в състава ни назначихме изпълнител на валдхорна, така че стремим се да обхванем нашата дейност във всички посоки.

- Имате ли желание да направите нови и интересни изяви? Ще продължите ли с амбициите за утвърждаването в Плевен на открита оперна сцена?

- Ние се борим за това. Откритата оперна сцена е административен акт, който би ни донесъл признаване на приходите за субсидия. Разбира се, получаваме субсидиране от Министерството на културата, както и неоценима помощ на Общината, но ако ние успеем да преодолеем това препятствие, ще можем да увеличим и бройката на изпълнителите и ще можем да създаваме продукция на още по-високо ниво, от което най-вече публиката се интересува.

За някои идеи през тази година аз вече споменах. Но голяма е амбицията ни да направим и третия конкурс за млади оперни певци „Гена Димитрова“ през май. Той, както и международния конкурс Лауреатски дни „Катя Попова“, изявите ни на Софийски музикални седмици – това са големите фундаменти, жалоните, които чертаят пътя и развитието на музикалния живот не само в Плевен, но и в България. Те дават облика на Плевенската филхармония. Ще подготвим и изяви с Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов“. Участието на Плевенската филхармония е доказателство за високото ниво на музикалния живот, който имаме в Плевен. Това ни дава и самочувствие, че вървим в правилна посока и стоим стабилно зад идеите си и тяхната реализация като формация. Това ще бъде и основната ми грижа като директор на Плевенската филхармония през новия ми мандат.

 

Димитър СТОЙКОВ

 

 
Печатни издания

 

 

Най-четени

 

 

 

 

Виц на деня

Един изял ябълката 

и всички сме изгонени от Рая.

Друг изял прилеп

и сега всички си седим вкъщи.

Айде по- внимателно какво ядете, а?!

АРХИВ | изберете две дати