Лидери на КТ „Подкрепа“: Да осъзнаем, че сме българи, че държавата ни заслужава друга съдба

Общество
06.06.2019 | 18:14 ч.

Цецка Лучева е регионален лидер на КТ „Подкрепа“ в Плевен. Икономист по образование. Работила е 47 години в сферата на транспорта. От 30 години е член на КТ „Подкрепа“. Заемала е ръководни позиции в Регионалния съвет. От 2015 година е регионален лидер на синдиката.

Димитър Манолов е президент на КТ „Подкрепа". Строителен инженер по образование. Член на КТ "Подкрепа" е от 1989 г. Основател е на Синдиката на научно-техническите работници и на Федерацията по строителство, индустрия и водоснабдяване. През 2015 г. е избран за президент на синдиката. Член е на Дирекционния съвет и вицепрезидент на Европейската конфедерация на профсъюзите. Член е на Изпълнителните комитети на Общоевропейския регионален съвет и на Международната конфедерация на профсъюзите. Многократен участник в Международната конференция по труда на Международната организация на труда.

 

Преди дни се проведе отчетно–изборна конференция на плевенската регионална структура на КТ „Подкрепа“, на която присъства президентът на конфедерацията Димитър Манолов. Ръководният екип на местната структура – Цецка Лучева – председател, и Валерия Георгиева – заместник-председател, отчетоха дейността си през изминалия мандат. Състоя се избор на ново ръководство, на който със 100% гласове на делегатите бе преизбран ръководният екип. След събитието се срещнах и разговарях с Цецка Лучева и Димитър Манолов за постиженията на синдиката през изминалия мандат и за неговата бъдеща визия.

 

- Какви бяха акцентите в дейността на КТ „Подкрепа“ на национално и регионално равнище през изминалия мандат?

Димитър: - Някакви новоизведени акценти няма как да се появят. Но доста неща се направиха през тези години. Имахме проблеми с методиката, по която се определя минималната работна заплата, паралелно с нейното значително нарастване за този период, което е може би най-голямата ни заслуга. Започнахме, а в следващия мандат ще трябва да довършим акцията за достойно и справедливо заплащане на нощния труд. Политиците започнаха да говорят с нашия език за въвеждането на диференцирана ставка по данък добавена стойност. Преди 3 години КТ „Подкрепа“ проведе такава инициатива с народни представители и искахме обсъждане, което не стана. Не знам дали да се радвам, или да страдам, когато политиците говорят с нашия език, защото с тях трябва винаги да си нащрек. Може това говорене да е начин инициативата да бъде заметена под килима, както често се случва. Ежедневно сме ангажирани с колективното трудово договаряне. Довършваме нещо, което започнахме в изминалия мандат - ратификация на конвенция на Международната организация на труда за колективното трудово договаряне при държавните служители, което не е уредено в нашия закон. Предстои честване на 100-годишнината на Международната организация на труда, член съм отново и на Дирекционния съвет на Европейската конфедерация на профсъюзите.

Цецка: - На регионално ниво може да не са много членовете, с които увеличихме членската маса, но все пак са 250 души. Започнахме да пробиваме в институциите с държавни служители. Там е почти непробиваемо, както и в частния сектор. Вече имаме две създадени организации - в Бюрото по труда от миналата година, а от няколко месеца и в Агенцията по вписванията. Преди два дни се обадиха колеги от Троян и Ловеч за това, че искат да се присъединят към нашата синдикална секция. И ако успеем да подпишем някакво споразумение за държавните служители, това ще отприщи нещата и ще има и други, които ще пожелаят да направят такива секции. Водила съм разговори с НОИ и с НАП, където сме имали такива секции, но те се разтуриха. Хората ги е страх, тъй като нямаме споразумение за държавните служители. Много добре работеща е структурата в Здравната каса. Държавните служители там имат постижения по отношение на колективното трудово договаряне.

Димитър: - Към 90–а година плевенската организация на КТ „Подкрепа“ беше една от най-големите регионални организации. Беше по–голяма от бургаската и варненската и съизмерима с пловдивската. Тогава в Плевен имаше индустрия. Сега вече няма. Това, което някои наричат индустрия и с което обичат да се хвалят, е пагубно за България. Продължава идеята за ишлемето. Ние обичаме да говорим за ишлеме, когато става въпрос за шивашката индустрия. Но тия, които правят кабелно оборудване за автомобили, не са нищо друго освен ишлеме. Идеологията е тази индустрия да е базирана само на евтината работна ръка. А това изобщо не е за хвалба. Плевен, за съжаление, не е това, което беше. Такава е тежката вина на политиците, които не знам по силата на какви обстоятелства и по какви причини развиваха Южна България и зарязаха Северна България, с изключение на Варна. Ние обичаме да говорим за Северозапада, може би защото там мащабите са най-големи, но това е валидно за цяла Северна България. В Южна България, както министър–председателят скоро каза, се направиха, ако не греша, 5 магистрали. А тази, която трябва да мине през Северната, беше почната 70–те години и още не е довършена. Казвам това, за да оценя работата, която върши структурата на КТ “Подкрепа“ в Плевен.

- Заявили сте, че синдикатът ще участва на местните избори. Какво е вашето виждане за това участие?

Димитър: - Мислил съм по въпроса доколко можем да разчитаме на нормални взаимоотношения с политици, когато представляваш огромен интерес, какъвто е този на работниците. Ще отворя една скоба. За българските мащаби синдикатите са колосално огромни организации със стотици хиляди членове. Ние разчитаме на отношения, които съществуват от 100 години. Споменах вече Международната организация на труда. Та от известно време се питам дали това е достатъчно. Дали не е време да търсим пряка защита на политическия си интерес там, където това е възможно. На местни избори сме го правили неведнъж, но на мен ми се иска този път да го направим по–масирано. За нас е важно да участваме в общинските съвети, където се взимат решения за образование, за здравеопазване, за социални дейности, за заплати на работещи, на лекари, на медицински сестри и така нататък. Винаги сме го правили, но между другото. Моята идея е да го направим по-масирано. Можем да го направим през определени политически сили. Можем да го направим с издигане на независими кандидати. Важното е да ни има там, за да можем да прокарваме законодателни инициативи. И ако започнем от местната власт, ще помислим и за другите видове власти.

Цецка: - В миналото сме имали хора от КТ „Подкрепа“, които са били общински съветници. За тази година на местните избори в Плевен се очертава колежка, която е симпатизант на ГЕРБ. Но дори да нямаме представители в Общинския съвет, не сме имали сериозни проблеми. Това, което сме искали, сме го постигнали.

Димитър: - Между другото, има малки моноиндустриални общини, в които общинските съвети са доминирани от наши представители. И тези общини се развиват добре. Има причини да мислим, че това е нещо, което си заслужава да се прави.

- Днес старият ръководен екип на плевенската структура бе преизбран. Предстои и конгрес на КТ „Подкрепа“ за новия мандат. Каква е визията ви за бъдещето на синдиката?

Димитър: - Преди да стана президент, в организацията бях 21 години вицепрезидент. Отдавна съм вътре в тия неща и ми е трудно да извлека някакъв синтез. Ще работим за увеличаване на доходите през достъпния ни механизъм на минималната работна заплата, но и за засилване на колективното трудово договаряне. Ще довършим и инициативата за достойното заплащане на нощния труд. И ще видим още какви други предизвикателства ще се появят.

Цецка: - Визията ни няма как да е по–различна от националната. Имаме устройствени документи и решения на конгреса, към които се придържаме. Нашата основна цел ще бъде да запазваме и постепенно да увеличаваме членската маса. В Плевен преобладават частните шивашки фирми. Малко са общинските и държавните. В частните фирми не може да се пробие по никакъв начин. Имаме само няколко структури, останали в частни фирми от миналото, когато са били държавни. Покрай курсовете за безработни по проект „Хоризонт–4“, тъй като сме партньор на Бюрото по труда, общувайки с хората, те казват: какъв нощен труд, какъв извънреден труд, какво е това трудов договор, какво е това отпуски? Няма такова нещо. Казват ни - идваш в събота да работиш и ти давам 20 лева. Ако не дойдеш, си заминаваш! Ситуацията е такава. Хората страдат. Потъпкани са техните права. А в същото време не ни пускат дори до портала.

Димитър: - Този тип предприятия в Плевен са с най–уязвимата заетост. Необходимо е да стигнем до тия хора. И да им обясним с примери, защото сме имали такива случаи, където сме слагали ред в такива предприятия. Обясняват, че няма пари, а после намират. Преди години доста голямо предприятие в Южна България, което шие за известен бранд, затворихме за един месец. 200 жени там стачкуваха и нещата станаха съвсем различни. Когато има кураж, работата се подрежда. Това са много сериозни предизвикателства пред синдиката.

- Какво ще пожелаете на читателите на вестник „Посоки“?

Димитър: - Желая им кураж. И нека всички заедно да осъзнаем, че сме българи, че държавата ни заслужава друга съдба, не тази, каквато е в момента.

Цецка: - Пожелавам на вестник „Посоки“ да сте все така коректни при отразяване на събитията, без да бъдете купена медия. А на читателите ви да продължават да ви четат.

 

Росен ХАДЖИЕВ

Снимка: авторът

 
Печатни издания

 

 

 

Най-четени

 

 

 

 

Виц на деня

2050 гидина.

Карантината си отива...

- Скъпи, най-после ще използваме резервацията за море от 2020 година.

Тя ни е наследство от баба и дядо!

АРХИВ | изберете две дати