Личните лекари трябва да могат да назначават тестове за коронавирус

COVID-19
16.09.2020 | 10:43 ч.

Личните лекари трябва да могат да назначават тестове за коронавирус, това е всеобщото мнение сред общопрактикуващите специалисти.

Пред прага на есенно-зимния сезон, когато започват оплаквания от настинки и грипни вируси,  ще се увеличи и броя на хората с оплаквания, а лекарите ще бъдат с вързани ръце, защото нямат право да назначат изследване за COVID-19.

Така пациента ще трябва да си заплати сам теста или да извърви дълъг път, докато намери кой друг да го стори.

Системата е изключително тромава, коментират лични лекари от Силистра. Според д-р Светлана Павлова може да минат дни преди пациента да стигне до Регионалната здравна инспекция, която да назначи PCR тест. 

Първо той трябва да мине на преглед през личния лекар и ако не се сети да се обади по телефона и да сподели състоянието си, ще стои с часове пред кабинета. От там бива пращан в Инфекциозно отделение, а от там го препращат в РЗИ, които са оторизирани да да пуснат изследването. 

За да няма сътресения в обществото и хората да продължат да ходят на работа, децата на училище и детска градина трябва да има яснота по въпроса кой и при какви условия ще има правото да назначава тестове.

В противен случай ще се лекуват симптоми и едва при влошаване на ситуацията и хоспитализиране ще бъде пуснато изследване. Тогава, когато вече може да е късно.

Медицинските специалисти са на мнение, че Министерство на здравеопазването трябва  да осигури средства, за да се заплащат тестовете на пациенти, при необходимост.

Факт е, че много от заразените с коронавирус  нямат нужда от приемане в болница и се лекуват именно от личните си лекари. Те обаче от своя страна не получават и стотинка от държавата за това. Даже сами осигуряват предпазните си средства.

Според д-р Павлова не бива толкова да се плашим от коронавируса. Практиката  й показва, че спазването на най-елементарните мерки - два метра дистанция и маска, е достатъчно. Така контактни лица са давали отрицателни резултати при изследване, въпреки общуването, което са имали със заразен.