Леонардо Ди Каприо най-сетне с „Оскар” /ВИДЕО/

Лайфстайл
29.02.2016 | 12:36 ч.

Леонардо ди Каприо  най-сетне получи "Оскар" за ролята си в завръщането след общо 6 номинации за най-престижната награда в света на киното. "Спотлайт" - филмът по истински случай за разследващия журналистически екип, разкрил блудствата с малолетни в католическата църквабе обявен за най-добър филм на 2016 г., а
мексиканецътАлехандро Гонзалес Иняриту получи втори "Оскар" за режисура след миналогодишния за "Бърдмен", но не успя да дублира успеха си за най-добър филм. Неговият "Завръщането" се задоволи с три статуетки от 12 номинации, включително за операторската работа на Еманюел Любецки. Най-много оскари - 6, но във второстепенни категории, взе "Лудият Макс: Пътят на яростта" на Джордж Милър.

Както букмейкърите предвидиха, Бри Ларсън /за филма „Стая”/, Марк Райлънс / за "Мостът на шпионите"/и Алисия Викандер /за „Момичето от Дания”/ взеха наградите съответно за главна женска и поддържащи мъжка и женска роли. Академията се опита да компенсира липсата на цветнокожи номинирани с много гости, шеги и обещания за разширяване на членския си състав

Американската филмова академия връчи 88-ите си награди миналата нощ на церемония, очаквано доминирана от противоречията около расовото и етническо разнообразие във филмовата индустрия. Чернокожият комик Крис Рок, който водеше церемонията успя да балансира между шегата и критиката, отчитайки несправедливостите в Холивуд, без да пропусне да захапе и двата лагера още в откриващата си реч. 

Крис Рок още в откриващата си реч влезе в темата за расизма в Холивуд и призивите за бойкот, които предшестваха наградите.

"Добре дошли на наградите на филмовата академия, известни и като "Изборът на белите хора" ( по аналогия с известните награди "Изборът на публиката"). Боже, преброих поне 15 чернокожи на този монтаж", каза Рок по адрес на видеото с номинираните филми, с което церемонията започна.

"Нали разбирате, че ако номинираха и водещите, нямаше да получа тази работа. Щяхте да си гледате Нийл Патрик Харис. Много хора ми казваха, Крис, трябва да бойкотираш. Трябва да откажеш. Чудя се как все безработните призовават да откажеш това или онова", продължи водещият, закачайки протестиращия лагер, оглавяван от Джейда Пинкет Смит, припомня „Дневник”. 

"Джейда ще бойкотира оскарите... това е все едно аз да бойкотирам гащите на Риана. Никой не ме е канил там", заяви Рок и предложи на недоволните да се учреди "черна" категория. "Така или иначе има вече мъже и жени. Като се замислиш, и тях няма защо да ги разделяме. Това не е спорт. Де Ниро никога не е казвал, я по-добре да се позабавя, че да дам шанс на Мерил Стрийп".

След това обаче комикът подхвана по същество. "Расистки ли е Холивуд? Е, не е като да горят кръстове и да те карат да им носиш лимонада. Но си спомням една благотворителна вечер в полза на кандидатурата на Обама, много от вас също бяха там. Холивуд и ние - около четирима чернокожи, аз, Куинси Джоунс, Ръсел Симънс и Куестлав... ...Та идва онзи момент, в който ще ви снимат с президента и докато ви нагласят, имате няколко минутки насаме. Казах му, г-н президент, виждате ли всички тези продуценти и актьори? Не наемат чернокожи, а са най-добрите бели хора на земята! Те са либерали! Зеле! Да, в Холивуд има расизъм, но не онзи, на който сме свикнали..."

Отвъд темата за расизма Лейди Гага изправи публиката на крака и предизвика сълзи у не малко гости с изпълнението на Til It Happens to You, номинираната си за "Оскар" песен от документалния филм The Hunting Ground за стряскащо високия брой на изнасилвания в американските колежи. Тя бе представена от вицепрезидента на САЩ Джо Байдън, а на сцената с нея излязоха десетки жертви на сексуално насилие.

Наградата за песен обаче бе спечелена от Сам Смит за The Writing's on the Wall, песента към последния филм за Джеймс Бонд "Спектър". "Преди няколко месеца четох статия на сър Иън Маккелън, според която нито един открито хомосексуален мъж не е печелил "Оскар". Не знам дали това е вярно, но днес съм тук като горд гей мъж и искам да посветя наградата си на всички ЛГБТ хора. Надявам се един ден да бъдем равни."

Победителят в категорията за филмова музика  е Енио Мориконе за "Омразната осморка".

"Оскар" за чуждоезичен филм бе присъден на драмата за Холокоста "Синът на Саул" от Унгария.