Лекар сравни живота след пандемията със секса

Общество
29.05.2020 | 09:38 ч.

„Животът продължава и след COVID-19 и смятам, че е нормално хората да се върнат към обичайния си начин на живот. Всичко ще продължи нормално, но не трябва да забравяме да използваме предпазни средства. Смятам, че ще има една лека социална дистанция и всеки ще бъде внимателен към навиците си. Животът след пандемията ще е като секса - ще му се наслаждаваме. Ще спрем да си пипаме лицето, да си бъркаме в носа и ушите и това вече няма да е само признак на лошо възпитание, но не е и здравословно."

Това заяви д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар, в ефира на Нова телевизия.

Тя добави, че не е нужно да стоим на плажа с маски, но ако посещаваме болница или други рискови места, е хубаво да ги ползваме. Тя посочи, че маските трябва да бъдат носени правилно, а не да стоят на шията. Ако те не се използват по правилен начин – резултатът е нулев. „Ситуацията около инфекцията затихва и ще можем да се насладим на морето и планината в летния сезон“, добави Николова.

„Хубаво е да има осъзнаност, че нищо няма да бъде същото, но е добре и да има мерки, които да се спазват. Не трябва обаче, чрез тяхното въвеждане, да се внася смут в обществото“, смята адвокатът по медицинско право д-р Мария Петрова.

Тя обясни, че когато мерките биват въвеждани, те са с цел опазване на общественото здраве, а не удобството на единици. Петрова е на мнение, че въвеждането на мерки за борба със заразата трябва да бъдат пропорционални.

„БЛС стартира анкета за членовете си, като тя ще бъде абсолютно анонимна. Искаме нашите колеги да разкажат за трудностите, които са срещнали в тези времена. По този начин, ако се появи следваща вълна, ние ще можем да анализираме, как да реагираме още по-добре“, каза Николова.

Още по темата

Коментирай