Курсантите и студентите от ВВВУ „Георги Бенковски” овладяват тънкостите на професиите си чрез практика

Общество
05.06.2020 | 14:24 ч.

Курсантите випускници от ВВВУ "Георги Бенковски" - Д. Митрополия, бъдещи ръководители на въздушното движение, овладяват тънкостите на професията си с триседмичен стаж в авиобаза Граф Игнатиево. За това съобщават от пресцентъра на училището

Курсантите от ВВВУ „Георги Бенковски“ – Долна Митрополия, специализация „Ръководител на полети (щурман УВД)“ провеждат теоретична и практическа подготовка в авиобаза Граф Игнатиево с командир бригаден генерал Димитър Петров и в.ф. 28540-КП с. Труд от 26 май до 12 юни.

През първите 10 дни тяхното обучение се осъществява в Летищния център за осигуряване на въздушното движение (ЛЦОВД) към авиобазата, където курсантите имат възможност да се запознаят с комуникационните и навигационни средства, свързани с управлението и ръководството на полети, и да усвоят специфичните правила за провеждане на полети в района на военното летище.

Участието им в практическо ръководство от всички работни позиции – „Кула“, „Подход“ и „Бойно управление“, е започнало след задълбочено запознаване с разпределението на въздушното пространство и реда за използването му, както и правилата за координация с гражданската авиация в съответствие с регламентиращите документи.

Майор Елена Златева, старши ръководител полети „Кула“, е един от офицерите, назначени за инструктори на бъдещите офицери. Тя е плътно до тях в усвояването на практическия етап от стажа им, подпомага ги в усвояването на авиационната фразеология и използването й в реална работна среда. „За тях е важно да изградят умения за бърза и точна оценка на обстановката, да овладеят спокоен и уверен тон на работа, да са безупречни в теоретичната си подготовка, защото тя е основа на бързата им адаптация в професионален план“, смята майор Златева.

От 8 до 12 юни курсантите ще продължат стажа си в Командния пункт в с. Труд, където ще придобият знания и умения за използване възможностите на бойната авиация - прехващане на самолет нарушител, съпровождане, ескортиране и др.

В този период към випускниците щурмани ще се присъединят и колегите им от четвърти курс със специализации: „Ръководител на полети (щурман - управление на въздушното движение)”; „Летателни апарати и авиационни двигатели”; „Летищно осигуряване” и „Радиоелектронно оборудване на летателните апарати ”.

Останалите курсанти и студенти от ВВВУ „Георги Бенковски” от инженерния профил ще проведат предвидената в учебните им планове практика - третокурсниците имат стаж по гражданската си специалност, а четвърти и пети курс по военната си специализация.

Практически знания и умения ще получат и затвърдят от менторите си в „Луфтханза Техник София” ООД , „Арсенал” АД – Казанлък, „Унипос”ООД – Плевен и Военновъздушната учебна база в Долна Митрополия.

 

 

Още по темата

Коментирай