Кристално огърлие за Северняшкия ансамбъл!

Култура
11.11.2019 | 17:03 ч.

Едно от най-високите отличия на Съюза на българските музикални и танцови дейци – Кристално огърлие, почетен плакет на Община Плевен и индивидуални награди за танцьори, певци и музиканти белязаха 60-годишния юбилей на Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев“ в Плевен. Годишнината бе чествана с невероятен концерт в ДКТ „Иван Радоев“, който ще остане в историята не само с атмосферата си, но и с емоционалната среща на поколения певци и танцьори, които са били част от състава през годините.

Северняшкият ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев“ има заслужено авторитетно място сред водещите фолклорни ансамбли в България. Създаден през 1959 година, ансамбълът представя над 6000 концерта пред милионна публика. Със своето изпълнителско майсторство музикантите, певците и танцьорите печелят сърцата на зрители и слушатели не само у нас, но и в редица страни в света. Приносът на поколения творци от ансамбъла за съхраняване на българската фолклорна съкровищница е значим и безспорен. С решение от август 2011 г. на Общински съвет - Плевен, ансамбълът носи името на своя основател и дългогодишен художествен ръководител маестро Иван Вълев.

Тази седмица в Плевен предстои и втора галавечер за 60-годишния юбилей на Северняшкия ансамбъл. Вторият концерт е утре вечер - 12 ноември, от 19 часа, отново в плевенския театър. Както и първият, и този е със свободен вход, но с билети, които отдавна са изчерпани.

 

 

 

 
Печатни издания

 

 

 

Най-четени

 

 

 

 

Виц на деня

2050 гидина.

Карантината си отива...

- Скъпи, най-после ще използваме резервацията за море от 2020 година.

Тя ни е наследство от баба и дядо!

АРХИВ | изберете две дати