Крими: Триъгълник от тайния живот на Плевен

Общество
08.10.2015 | 14:16 ч.

Когато тленните останки на един човек биват откривани не в древен некропол или в по-съвременен гробищен парк, тази необичайност поражда най-разнообразни версии за смъртта му. Те стават толкова по-многобройни, колкото по-голяма е оскъдицата от вещи, предмети и дрехи, които могат да предоставят информация за погребания. И когато откритието се случва в най-гъсто населената част на град като Плевен, намесата на криминалистите е повече от задължителна. Ето три такива находки от последните десетилетия на отминалия век, разположени в кръг с диаметър по-малък от 100 метра

 

Църквата „Св. Николай“

Хиляди плевенчани и гости на града ежедневно преминават покрай ресторант „Параклиса“, зад черквата „Св. Николай“. Малко от тях знаят, че преди 50 години тази сграда представляваше своеобразно общежитие за семействата на градските свещеници. Заменена от митрополит Калиник за нормални и просторни държавни апартаменти, първоначално тя се използваше от Регионалния исторически музей - Плевен, а след 1989 година започва отдаването й за ресторантьорска дейност. Именно при едно от реновиранията на подовата й настилка бяха открити тленни останки на няколко човека, които са били погребани без дрехи и ковчези, направо в земята. На безименния пръст на единия от скелетите беше останал меден пръстен и... това е всичко. Масовият гроб е явление колкото зловещо, толкова и мистериозно, но в скоро време опитните плевенски криминалисти успяха да разгадаят случая. Установява се, че скелетите са на хора, починали от холера след Междусъюзническата война в 1913 година, когато Плевен е бил окупиран от румънски военни части.

 

Домът на книгата

Макар тази сграда функционално да няма вече почти нищо общо с онова, за което е била построена в началото на 70-те години, тя е свързана също с няколко скелета. Всъщност още от самото им откриване става ясно, че са на мъже, убити по един и същи начин, с едно и също хладно оръжие, в различно време и вероятно от един и същ извършител, който след това ги е ограбил и закопал под дюшемето на кабинета си. Зловещата находка е втора поред и се предшества от откриване на злато в таванските греди на къщата. Много злато, но кърваво.

 

Срещу ресторант „Параклиса“

, там, откъдето започва търговският комплекс „Колекс“, само на няколко метра от възпоменателния надпис за първото светско училище на Анастасия Димитрова, имаше голяма едноетажна къща, собственост на общината. При изкопни работи за електрификация на района, под уличния тротоар, пред къщата, двама мургави служители на „Енергото“ попадат на скелет в милиционерска униформа. Пристигналата оперативна група открива и документите и оръжието на убития, изчезнал безследно преди повече от 20 години от квартирата, в която живеел със съпругата си в същата къща. Тя признава, че е извършила убийството му от ревност и за отмъщение, тъй като той й заявил, че я напуска, за да се ожени за друга.

Това са историите. Зловещи, но истински. Остава въпросът – възможно ли е да изчистим живота си от насилието и страстите, които ни душат.

Светлозар ДАМЯНОВ

 
Печатни издания

 

 

Най-четени

 

 

 

 

Виц на деня

- Къде си, цял ден те търся, не мога да те намеря?!!

- Ееее, шефе, добър работник трудно се намира!!!

 

АРХИВ | изберете две дати