Краеведска среща в село Санадиново, община Никопол: Да съхраниш името си

Общество
15.12.2019 | 18:39 ч.

Краеведската среща в Санадиново преди дни бе един подарък за местните хора по две причини. Първо, защото става дума за историята на селото им и за неговото основаване, за името му и днешното му състояние. И второ, защото в навечерието на коледните и новогодишните празници хората дойдоха в пенсионерския клуб да се разтоварят и да се срещнат със своя съгражданин проф. д-р Атанас Кирилов и с краеведа и изследователя и автор на студията „За името на село Санадиново“ Светлозар Дамянов. Тук бе и кметският наместник Зорница Гиргицова, която е новият стопанин на селото, и една неочаквана и екзотична персона - господин Джанфранко Тилота, който от години живее в Санадиново и щом разбрал за срещата, прояви оправдан интерес.

Днес жителите на това малко селце в Никополската община наброяват малко над двеста души. Къщите ни обаче са два пъти повече, но са празни, обадиха се от присъстващите пенсионери на срещата. Няма ги хората... Селото е още живо, държи се за миналото си, за традициите и спомените за отдавнашни времена. Един път тук бе представена книгата на проф. Кирилов "Санадиново. История и спомени", а сега като продължение на тази тема бе и представяне на спомената студия „За името на село Санадиново“ на психолога, историка и краеведа г-н Дамянов.

Светлозар Дамянов е член и учредител на Краеведското дружество в Плевен, член е на Съюза на научните работници – Плевен. Автор е на осем книги и една студия.

- Една стара латинска поговорка казва: Не е нужно да се пише много, важно е да се пише вярно, да се напише истината. И книгата за вашето село не е голяма, но мотивът за написването й е в това, че в мнозина книги и източници е отбелязано, че село Санадиново е турско село, което е дълбоко невярно. Това ме възмути много и ме накара да напиша тази студия. Историята на Санадиново и на много други селища от нашия край е, че тук са живели и живеят неслучайни хора, които са успели да съхранят името си от времето на Второто българско царство - сподели Светлозар Дамянов при тази среща с жителите на село Санадиново.

Според Светлозар Дамянов Санадиново е селище по произход от историята на Второто българско царство, като е датирано точно благодарение на сватбата на благородничката по произход от Фригия Кераца Петриса Синадин, майка на цар Иван-Александър – бащата на Иван Шишман и на Иван Срацимир, който е и един от най-дълго управлявалите български царе. Въодушевен от резултатите на своето изследване, които се опират на конкретни документи за произхода, цитирани в края на книгата, Дамянов, който има и художнически умения и познания по хералдика, е създал и герба на Санадиново. Той го представя на заглавната корица на книгата.

Така, тръгвайки от един факт, останал в историята, сега му се дава въздух за един полет и осмисляне на това, което е останало в едно истинско българско село.

На всички присъстващи бе раздаден по екземпляр от „За името на село Санадиново“ като дарение.

Срещата предизвика оправдан интерес от присъстващите. За значението на студията, а и за книгата на проф. Кирилов свое мнение изрази и Величко Георгиев, който оцени високо написаното от двамата автори като принос за изясняване на историята на селото. Да се пише история, е нещо много сериозно и най-вече отговорна задача. За това се изискват талант, боравене с автентични факти и документи и много търпение. Явно авторите притежават тези възможности и това допринася и за образователния характер на книгите. Не е намесена и политиката, защото, казва Величко, там, където се намесва политиката, вече история няма.

Тези книги, споделиха присъстващите, сега ги има в нашата библиотека, има ги и в Регионалната библиотека в Плевен, в Никопол, както и в Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ и всеки може да прочете важните неща за името на село Санадиново не само сега, фактите остават и за следващите поколения.

Много удачно в анонса за написването на книгата е отбелязано: „Тази студия се посвещава на 100-годишнината от първото честване на Деня на народните будители и всички, носещи в сърцата си завета на Паисий Хилендарски: „Българино, знай своя род и език!“

 

Димитър СТОЙКОВ

Плевен – с. Санадиново, декември