Кой и как погребва починалите от коронавирус, ако близките им са под карантина?

COVID-19
15.04.2020 | 08:43 ч.

На редовния брифинг на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски заяви, че по отношение на рогребването на починалите от коронавирус, ако близките им са под карантина наистина има проблем:

"Има проблем в това отношение, първите два смъртни случая бяха в хладилниците на "Пирогов", а може би още са там, поради причината, че всичките близки са под карантина, поне 6 от синовете и дъщерите бяха в белодробната болница."

Припомняме, че смъртта на 69-годишна жена в Хисаря нагнети обстановката между децата й  и местния кмет.

Куна Стайковска издъхна на 12 април в пловдивска болница от бронхопневмония в резултат на коронавирус. Вземането на трупа се е оказало проблем.

Кметът на курортния град Пенка Ганева заяви, че е организирала служебно погребение при спазване на всички мерки, като общината е поела разходите от 1800 лева, съобщава glas.bg. Ганева упреква близките на починалата, че са могли, макар и в карантина, да наемат траурна агенция, която да осъществи погребението. Но са намерили причини да не го сторят.

Ковчегът, в който се полагат починали от коронавирус, трябва да е специален. Той е метален отвътре и посипан с хлорни препарати. След което трупът се завива в дезинфекциран чувал. Това е по инструкция от министерството на здравеопазването в конкретните случаи със загинали от COVID-19. С такива чували обаче разполагат погребалните агенции. 

"Моят опит до момента показва, че това е задължение на близките, независимо от състоянието им. Траурните агенции поемат този ангажимент, могат да поставят трупа в камера за определено време или да го кремират. Но подобно обаждане ние не получихме. Затова поехме инициативата", обяснява кметицата Пенка Ганева.