Корейска фирма инвестира в Плевенска област 35 млн. лева

Общество
19.02.2015 | 13:34 ч.

Областният управител на Плевен Ралица Добрева прие делегация от Южна Корея, водена от Негово превъзходителство посланика на Република Корея Шин Менг-хо. В състава на делегацията бяха представители на посолството и на фирмата „Азия инвест”, която ще реализира инвестиция в с.Телиш. Поводът за посещението в Плевен бе представяне на инвестиционните планове на компанията, както и съгласуване на необходимите постъпки съгласно българското законодателство за изграждане на бизнес в Телиш.

С оглед максимална ефективност и резултатност от срещата, Ралица Добрева покани на разговорите своя заместник арх. Бойко Балтаков, експерти от областната администрация, представители на БАБХ, Областна служба ”Земеделие”, представители на Община Червен бряг и кмета на с. Телиш

Фирмата „Азия инвест” е създадена през януари 2013 г. и до момента е инвестирала в Телиш около 2,5 млн. лв., каза представителят на фирмата У джин Парк. До 31 януари са наети 45 служители българи и шестима корейци.

Плановете за корейската инвестиция са разпределени на няколко етапа. Първо се предвижда отглеждане на екзотични гъби в компости и на дървени пънчета. Става въпрос са кралска кладница и шийтаке. Тук инвестицията ще бъде в размер на 20 млн. лв. в следващите 3 години.

Втората стъпка е отглеждане на свободно живеещи кокошки носачки. В тази дейност корейската компания планира да вложи 12 млн. лв. до 2017 - 2018 г.

На трети етап се предвижда засаждане на земеделски площи със зърнени култури и слънчоглед с цел използването им като собствен фураж. На финала ще бъде изградена фабрика за обработка на хранителни продукти, сред които традиционното корейско ястие кимчи. Инвестиционните планове за последните две дейности възлизат на общо 3 млн. лв. отново за 3-годишен период.

У джин Парк от ”Азия инвест” обясни, че идеята е да разкрият 280 работни места и отделно да бъдат наемани сезонни работници и персонал за друг вид временна заетост с оглед спецификата на дейностите.

На този етап фирмата е наела в Телиш общо 7 сгради на бившето военно поделение с около 17 000 кв.м площ, 104 декара заедно с площите около халетата и земя, върху която да се засаждат земеделските култури за фураж.

Посланикът на Република Корея Шин Менг-хо декларира, че тази инвестиция е изключително важна, защото тя ще бъде от полза и за двете страни. Той се обърна с молба към областния управител да сформира екип, със съдействието на който да се осъществяват съответните процедури за разрешителни и др. Ралица Добрева декларира готовност да помага, още повече, че е агроинженер по образование и има богат опит в общинска и областна служба „Земеделие”. Нейният заместник - архитект Балтаков, се ангажира да застане начело на екипа. При необходимост ще се осъществяват срещи със съответните институции, така че представителите на корейската фирма да получават изчерпателна информация по процедурите.

 
Печатни издания

 

 

Най-четени

 

 

 

 

Виц на деня

  Лекарят пита родилка:

- Кой е бащата?
  Тя:
- Не знам, беше с маска...
АРХИВ | изберете две дати