Контролът

Общество
08.12.2019 | 15:17 ч.

Контролът е илюзия. Това, което действително е подвластно на самия теб, е свързано с избора ти какво да чувстваш към самия себе си и как да се възприемаш. А пък поведението ти е следствие на това какво чувстваш и как се възприемаш.

Представата за контрола има съществено значение, за да осмислиш модела на съществуването и да се сдобиеш със самоуважение. Когато захранваш илюзията си за контрола и чувстваш отговорност за онова, което ти се изплъзва, не си в контакт с реалността на живота.

Ти си в състояние да контролираш единствено избора какво да чувстваш спрямо себе си. Да избереш да се обичаш или не. И когато си направил своя избор, поведението ти ще следва твоите чувства.

В случай че си избрал да се обичаш, ще се отнасяш с любов и нежност към себе си. Ще се приемаш, ще си прощаваш, ще проявяваш внимание към собствената си личност. Ако обаче си избрал да не се обичаш или не желаеш да направиш избор, ще пренебрегваш себе си, ще се обвиняваш, ще се критикуваш, ще търсиш външни причини.

Ти сам решаваш как да се държиш към себе си. Да се отнасяш зле със себе си само защото светът е враждебен, е просто една твоя фантазия.

Не е в твоите способности да контролираш как другите да се отнасят към теб. Но можеш да владееш своето поведение спрямо себе си и спрямо другите. Поведението ти не е чувство. То е съзнателният израз на чувствата ти и е под твой контрол.

 

Росен ХАДЖИЕВ - мотиватор за промяна

 
Печатни издания

 

 

Най-четени

 

 

 

 

Виц на деня

Стил по време на карантина

 
Изкъпах се, 
гримирах се 
и сега ще си правя прическа,
че ще излизам на балкона!

 

 

АРХИВ | изберете две дати