Концертът на Плевенската филхармония, посветен на 8 март: Вълнуващо с вкус на любов, възторг и преклонение...

Култура
13.03.2019 | 15:40 ч.

„КонцертмайсторЪТ и... ... за НЕЯ” бе мотото на поредния концерт (7 март) на Плевенската филхармония в навечерието на Международния ден на жената 8 март. Чавдар Вълков – концертмайстор на оркестъра, бе водещата фигура в този музикално-поетичен концерт, посветен на ЖЕНАТА. Той и неговите приятели Марина Белчева – виолончело, Боряна Бешева – сопран, Любомир Дяковски – тенор, Николай Михайлов – китара, и квартет „ГеоМарЧаЛо” се изявиха под палката на Димитър Косев.

За БТА Чавдар Вълков казва, че в програмата, която е изцяло подбрана от него, е включил образци от световната класика – Григ, Рахманинов, Дворжак, Пиацола и др., както и написаната специално за този концерт пиеса за цигулка, виолончело и оркестър „За Нея” от Румен Бояджиев-син. Заглавието на тази пиеса дава и мотото на концерта, посветен на любовта, жената, майката, музиката и поезията.

Стиховете на поетесата Весела Димова, която представи своите докосващи душата творби, и Димо Дешев, който рецитира зад кадър световни и български автори, естествено преливаха в музикалните произведения. Многобройната публика, посетила празничния концерт в зала „Емил Димитров”, имаше щастието да съпреживее вълнуващите изпълнения на дуета Чавдар Вълков – цигулка, и Марина Белчева – виолончело, както и Чавдар Вълков/Николай Михайлов – китара, във втората част на прочутия концерт за китара „Аранхуес” от Хоакин Родриго.

Боряна Бешева, солистка на общински хор „Гена Димитрова”, блесна в „By Strauss” на Джордж Гершуин и песен от филма за Паганини „Цигулар на дявола” за сопран, цигулка и оркестър (в саундтрака изпълнена от Никол Шерцингер). (Аранжиментите и оркестрациите на произведенията в концертната програма са на Пламен Проданов и Георги Милтиядов.)

Затрогващо бе изпълнението на Любомир Дяковски – „Por una cabeza” от Карлос Гардел, а участието на квартета „ГеоМарЧаЛо” в „Je t’aime” на Лара Фабиан и Рик Алисън и „Skyfall” на Адел и Пол Епуърт завладя присъстващите със своята енергия. И както поезията е танц за думите, така в нейния ритъм се преплетоха популярните „Танц на Анитра” от сюитата „Пер Гинт” от Григ, Вокализ от Рахманинов, Славянски танц № 2 от Дворжак, Валс от Сър Антъни Хопкинс, Танц № 2 от Артуро Маркес, с който завърши този чудесен концерт. Изпълнителите – плевенските филхармоници, солистите и диригентът Димитър Косев, бяха бурно и продължително аплодирани от възхитената публика в зала „Емил Димитров” на читалище „Съгласие”.

Вълнуващо с вкус на любов, възторг и преклонение...

Августина СЕРАФИМОВА

Снимки: авторът

 

 
Печатни издания

 

 

Най-четени

 

 

 

 

Виц на деня

Габровец купува обеци за подарък.

- За Св. Валентин ли са?

- Едната. Другата - за Осми март. 

 

 

АРХИВ | изберете две дати