Колко време си даде Борисов с предложението за свикване на ВНС?

Политика
14.08.2020 | 13:50 ч.

Конституционния съдия Константин Пенчев обяснява в блиц интервю за "24 часа" кога чисто аритметически може да бъде свикано Велико Народно събрание, както днес предлага премиерът Бойко Борисов. Той поясни, че когато ВНС бъде свикано, той ще се оттегли от поста министър-председател.

- Съдия Пенчев, до колко време предложението на премиера за свикване на Велико Народно събрание трябва да бъде внесено в парламента?

- То може да бъде внесено и утре от половината от народните представители, тоест 120. След това не по-рано от два месеца от внасянето и не по-късно от пет месеца, трябва да се обсъди. След което се взима ново решение, този път от 2/3 от депутатите, което или казва: Насрочваме избори за Велико народно събрани, или казва: Не, не сме съгласни. Не се събират 2/3 и все едно не е било нищо.

- Има ли срок колко време могат да дебатират?

- Не, няма срок. Сроковете три четения, са когато се приема самата конституция. В случая имаме проект евентуално какво би обсъждало Великото Народно събрание. Трябва обаче дебело да се подчертае, че то като се свика, може изобщо да не обсъжда това, а нещо съвсем друго.

Няма кой да го ограничи. Според мен логиката на предложенията е все пак да има някакви параметри, а не да се свика Велико Народно събрание и тогава да се мисли какво да се променя.

- Септември започват обаче редовните заседания на парламента.

- Да, парламентът ще си заседава, но този въпрос той може да обсъжда не по-рано от два месеца от внасянето и не по-късно от пет месеца. Като го сметнем - отиваме към времето за нормалните избори (март 2021 г. - б.ред.).

 

Още по темата

Коментирай